25 Aprila, 2024
Društvo Politika Srbija

Nenad Čanak 1990 godine: Gdje god živi Srbin to je Srbija, islam je lažna vjera

Na youtube juče se pojavio audio snimak govora predsjednika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenada Čanka u kojem on iznosi srpske nacionalističke stavove i islam naziva lažnom vjerom. Kako se može čuti na snimku Čanak tada kaže da je kucnuo čas da Srbi uzmu svoju sudinu u svoje ruke i da su za srpsku nacionalnu propast najodgovormiji Slovenci, Hrvati i muslimani.

“Namjerno kažem muslimani jer je stalno to drobljenje srpskog tijela. Malo promjene vjeru odmah su nacija, malo promjene geografiju odmah su nacija, malo ne žive sa maticom odmah proglase naciju. Drobe živo tijelo, otkidaju nam sa kostiju meso našega naroda, drobeći našu svetu majku Srpsku pravoslavnu crkvu, koja evo već 800 godina bdije nad našim nacionalnim interesom koji je iznad svega”, govorio je tada Čanak uz izlive nacionalizma.

On je u ovom obraćanju između ostalog rekao da je islam lažna vjera i da je srpski nacionalni interes iznad svega, te da su “Sorablji” najstariji narod i sveti ljudi. Čanak je tada iznosio stav da je svaki vojnik srpski sin i da ko god živi u Srbiji treba da govori srpski i piše ćirilicom.

“Sve za Srbiju jer Srbija je više od nas, ona je iznad nas. Ona je živo tkivo srpskog naroda, ona je odbrana svakog Srbina. Granice Srbije se znaju, njih su grobovi naših predaka pokazali. Gdje god živi Srbin jasno je da je to Srbija. Zato ne može niko da me ubjedi da, samo zato što je prihvatio da se krsti šapom da je to dovoljno da prestane da bude Srbin, Ne, treba im skrenuti pažnju da, ako se ne vrate vjeri predaka Vatikan će uraditi svoje, kao što je već uradio u nekim dijelovima Srbije. Pogledajte koliko ljudi se zaklinje u lažne vjere kao što je muhamedanski zakon. Šta islam je vjera”, upitao je Nenad Čanak, između ostalog, na snimku za koji se navodi da je nastao 1990. godine.

Čanak je 1990. godine osnovao Ligu socijaldemokrata Vojvodine, bio je dugogodišnji poslanik u srbijanskom parlamentu. Aktuelni je poslanik u Skupštini Vovodine. Od 1997. godine se zalaže za Republiku Vojvodinu, a 2000. godine je doživio tešku saobraćajnu nesreću

Povezane vijesti

%d bloggers like this: