26 Aprila, 2024
Aktuelno Crna Gora Društvo Pljevlja (Taslidža)

Peticija: Stop skrnavljenju Hadži-Hasanove džamije u Pljevljima

Na zvaničnom sajtu “Glas građana – ePeticije” https://epeticije.gov.me u toku je peticija s ciljem da se zasutavi višedecenijsko skrnavljenje Hadži-Hasanove džamije u Pljevljima i  ponovo izgradi.

“Potrebno je 3.000 glasova da bi se ušlo u razmatranje i usvojila odluka o ponovnoj izgradnji ove lijepe dzamije. Na dnu je link gdje možete ispuniti peticiju i dati svoj glas za ponovno vraćanje ove lijepe džamije. Kad otvorite link popunite osnovne podatke. Peticija ide dosta sporo tako da što više raširite ovu vijest učinit ćete više dobra u ovim mubarek ramazanskim danima. Hvala unaprijed!”, navedeo je u pozivu da se popuni peticija koja traje do 13. juna ove godine.

Pokretač peticije predsjednik NVO „Husein paša-Pljevlja“, Denijal Geljić je podsjetio da se na temelju Hadži-Hasanove džamije, na Jaliji u Pljevljima, ispod njenog minareta vrši naplata električne energije.

“Elektrodistribucija sa munarom je ismijavanje sa islamom, islamskom kulturom i nečovječno ponašanje prema kulturnim spomenicima. Podnosimo peticiju kao građani Crne Gore koja štiti svetinje i kulturne spomenike i koja ne bi trebalo da vrijeđa i izruguje pripadnike cijele jedne religije! Pronaći način da se pod hitno Hadži-Hasanova džamija vrati u vlasništvo Islamske zajednice u Crnoj Gori”, stoji u tekstu peticije.

Hadži Hasanova džamije je porušena šezdesetih godina prošlog vijeka i na njenom mjestu je izgrađena zgrada elektroprivrede, a od džamije je ostala munara visoka 30 metara koja je prije nekoliko godina obnovljena i sačuvana.

“Najbolji primjer bahatog i necivilizacijskog ponašanja u Pljevljima prije mnogo decenija, tadašnjih vlastodržaca prema vjerskim svetinjama, pa i njihovog odnosa prema svetinjama muslimanskog stanovništva je Hadži Hasan džamija na Jaliji koja je eksproprisana prema podacima OIZ Pljevlja 6. februara 1965. godine”, objavio je PV Informer podsjetivši da je uništem harem džamije i mezarje koje se tu nalazilo.

Iz Elektroprivrede Crne Gore je potvrđeno da će u najskorijem roku preseliti službu naplate električne energije iz Hadži Hasanove džamije u nove prostorije.

Na portalu “Glas građana – ePeticije” svaki punoljetni državljanin Crne Gore ili stranac sa stalnim nastanjenjem u toj zemlji može podnijeti ili glasati za elektronsku peticiju koja se odnosi na neku od oblasti rada Vlade Crne Gore. Svaka peticija koja u roku od 60 dana dobije podršku najmanje 3.000 građana biće od strane nadležnog ministarstva pretočena u formalnu inicijativu i podnijeta Vladi na razmatranje.

Cilj „Glasa građana – ePeticije“ je da, na jednostavan način, omogući građanima da svojim konstruktivnim incijativama pomognu Vladi u njenom opredjeljenju da obavlja ustavne nadležnosti po mjeri i u najboljem interesu svih građana Crne Gore.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: