26 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Politika

Danas je Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Na današnji dan, 25. novembra 1943.godine, postavljeni su moderni temelji državnosti Bosne i Hercegovine, te se danas slavi Dan državnosti BiH.

Delegati ZAVNOBIH-a

Prva sjednica ZAVNOBIH-a (Narodnog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine) održana je 25. studenog 1943. u Mrkonjić Gradu. Na toj sjednici donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene njezine povijesne granice, a Bosna i Hercegovina definirana kao jedna od šest ravnopravnih republika u bivšoj Jugoslaviji.

Kuća u kojoj je održana prva sjednica

Na današnji dan, 25. studenog 1943. godine, Bosna i Hercegovina je obnovila svoju državnost koju je izgubila 1463. godine, kada je Bosna pala pod vlast Osmanskog Carstva.

Nekoliko dana kasnije spomenuta odluka ZAVNOBIH-a potvrđena je i ozvaničena na Prvom zasjedanju AVNOJ-a, odnosno Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije u Jajcu. Nakon oslobođenja 1945. godine BiH je dobila zastavu i grb.

Zasjedanje ZAVNOBiH-a, kojem su prisustvovali istaknuti predstavnici Srba, Hrvata, Bošnjaka i nacionalnih manjina, definiralo je BiH kao jedinstvenu i nedjeljivu državu u kojoj će svi narodi imati ista prava, odnosno da BiH neće biti “ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i hrvatska i muslimanska”, zbratimljena zajednica svih njenih naroda.


Referendumom za nezavisnost održanom od 28. februara do 1. marta 1992. godine u skladu sa standardima međunarodne zajednice, BiH je obnovila svoju nezavisnost i od 20. maja 1992, postala je ravnopravnom članicom UN-a, kada je i postavljena zastava s ljiljanima ispred sjedišta UN-a na East Riveru u New Yorku.

Izvor/foto:Muzej AVNOJ-a

Povezane vijesti

%d bloggers like this: