27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak

Majke Srebrenice u posjeti Sandžaku: Heroine svih Bošnjaka, ne odustaju od traženja istine i pravde

Predstavnice Udruženja Pokret „Majke enklave Srebrenica i Žepa“, Majke Srebrenice ovih dana borave u posjeti Sandžaku. One su danas, na poziv ovog predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji, posjetile Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) gdje ih je primila predsjednica Viječa Jasmina Curić sa svojim saradnicima. U Plavu je promovisananjiga “Na strani čovječnosti” koja govori o borbi za pravdu srebreničkih majki.

Kako je saopšteno iz BNV-a nakon ovog susreta Curić je izrazila dobrodošlicu i naglasila da je Sandžak njihova kuća te da su one majke svih Bošnjaka.

“Ne postoji veća bol od vaše na ovom svijetu, Bošnjaci Sandžaka osjećaju vaše boli, vi ste majke i heroine svih Bošnjaka i cijeli Sandžak je uz vas”, kazala je predsjednica BNV-a.

Ona je također ponovila da Bošnjaci ne smiju zaboraviti zločine u Sandžaku i zločin genocida u Bosni, jer, kako kaže, “zločini koji se zaborave, ponavljaju se”.

Delegaciju Udruženja Pokret „Majke enklave Srebrenica i Žepa“ predvođenu predsjednicom Udruženja Munirom Subašić u ponedjelljak je primio predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, muftija Mevlud ef. Dudić.

Munira Subašić zahvalila se predsjedniku Mešihata na prijemu i, između ostalog, istakla da je njima u njihovoj borbi potrebna podrška, a ne sažaljenje, naglasivši da i pored genocida koji su doživjeli, djeca Srebrenice nikoga ne mrze, ali ko se ne sjeća prošlosti nema ni budućnosti.
Kako je objavljeno na sajtu te islamske zajednice majka Munira je naglasila da je u svojoj misiji obišla cijeli svijet, od Evropskog parlamenta do Ujedinjenih nacija, te da dok su žive Majke Srebrenice neće odustati od traženja istine i pravde za njihove najmilije.

Članice udruženja “Majke Srebrenice” boravile su prije dva danau Plavu, na poziv Opštinskog odbora Bošnjačke stranke Plav. U prisustvu velikog broja prisutnih, održana je i promocija knjige “Na strani čovječnosti”, autorice Ajše Hafizović-Hadžimešić, kojoj je prisustvovalo rukovodstvo BS, na čelu sa predsjednikom te stranke Ervinom Ibrahimovićem.

Knjiga “Na strani čovječnosti” govori o onima koji su se borili za pravdu u ime srebreničkih majki. To je zbirka intervjua na bosanskom i engleskom jeziku, sa sudijama, tužiteljima, istražiteljima Haškog tribunala i Međunarodnog mehanizma za krivične sudove, autorice Ajše Hafizović-Hadžimešić koja je pratila suđenja sa srebreničkim majkama tokom proteklih godina.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: