Aktuelno Društvo Sandžak

Niz manifestacija za 11. maj, Dan bošnjačke nacionalne zastave

Bošnjačko nacionalno vijeće će nizom manifestacija i naučnih skupova obilježiti 11. maj, Dan bošnjačke nacionalne zastave.

Obilježavanje ovog nacionalno blagdana u Sandžaku danas je u Glavnm uredu BNV-a počelo svečanim prijempm za direktore obrazovno-odgojnih ustanova.

Za predstavnike svh škola u Sandžaku u kojima se izvodi nastava na bosanskom jeziku podijeljene su zastava za jarbol.

Prijemu su prisustovali direktori i predstavnici predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, u kojima se izvodi nastava na bosanskom jeziku.

Predsjednik Odbora za obrazovanje dr. Dženis Šaćirović izrazio je zahvalnost direktorima obrazovno-odgojnih ustanova u Sandžaku koji su se odazvali pozivu Vijeća da prisustvuju prijemu i pozvao sve da aktivno učestvuju u kampanji za upis djece na nastavu na maternjem bosanskom jeziku u prvi razred osnovnih škola.

Predsjednik Izvršnog odbora Vijeća Fuad Baćićanin, istakao je da je program obilježavanja velikog blagdana za Bošnjake – Dan bošnjačke nacionalne zastave, Vijeće želi da pokaže da je kvalitetno obazovanje prioritet u razvoju i stabilnosti jednog društva.

“Želimo da se kroz obrazovne institucije naša djeca i mladi zaštite od svih štetnih uticaja spolja, da im nastavnici, učiteljice i učitelji, profesorice i profesori, direktori i pedagoški radnici, svi zaposleni u školama zaista budu uzor, pozitivan primjer ponašanja kroz koji će moći da se ugledaju kroz čitav svoj život”, poručio je Baćićanin.

BNV u Kući mira u Tutinu, 9. maja, prieđuje izložbu sa likovne olonije “Sjenica 2023”, 11. maja u Kulturnom centru u Novom Pazaru naučni skup “Bošnjaci u društveno-političkim procesima od 1991. godine do danas”.

Centračna svečanost, prijemom učesnika međunarodnog naučnog skupa završenom konferencijom za medije, dodjeom nagrada pobjednicia na literarnom konkursu “I ja imam svoju zastavu”, svečanim podizanjem zastave na jarbol biće 11. maja u Glavnom uredu BNV-a u Novom Pazaru.

Kao jedan od tri bošnjačka nacionalna Bošnjaci u Sandžaku, Srbiji i diljem dijaspore od 2005. godine obilježavaju 11. maj, Dan bošnjačke nacionalne zastave.

Dan bošnjačke nacionalne zastave obilježava se na dan kada je 11. maja 1991. godine u Novom Pazaru osnovano tada Muslimansko nacionalno vijeće Sandžaka (MNVS), kasnije preimenovano u Bošnjačko nacionalno vijeće.

Zastava je za Bošnjake simbol identiteta, podstiče na jedinstvo i mir i svaki motiv na njoj, od bijele boje, do ljiljana i polumjeseca, ima posebnu poruku i značenje.

M.H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: