Aktuelno Društvo Novi Pazar

Rezultati ankete: U Novom Pazaru porasla korupcija, neki smatraju da može da koristi

Rezultati ankete o korupciji u Novom Pazaru pokazali su da većina građana smatra da je sada korupcija mnogo više zastupljenija, ali da se manje prepoznaje. Skoro trećina anketiranih misli da korupcija može da bude od koristi.

Foto: Kareja

Anketu su u pješačkoj zoni realizovali polaznici osnovne antikorupijske obuke “Čuvamo Novi Pazar od korupcije”, a organizirali Institut za istraživanje korupcije “Kareja” iz Pančeva i “Urban-in” iz Novog Pazaru.

Na pitanje  da li sada ima više korupcije ili je prije bilo više, iznad dvije trećine građana je odgovorilo da je sada ima više, a dvadeset  posto  da je prije bila izraženija, a tek po deset posto da je stanje isto ili ne zna da na ovo odgovori.

U odgovoru na pitanje da li se država dobro bori protiv korupcije , iznad dvije trećine je dalo negativan odgovor, ali gotovo trećina njih smatra smatra da je ta borba ista ili adekvatna sada, a deset posto njih tvrdi da je isto kao i prije ili ne zna.

 Treći upit da li je korupcija uvijek štetna, ili nekada može da bude i korisna, dvije trećine  ispitanika smatra da je štetna, ali i  30 procenata kaže  da može da bude i korisna, a samo 10 posto je izjavilo da ne zna odgovor na ovo pitanje.

Preliminarni rezultati ove ankete govore da je odziv građana Novog Pazara bio odličan, da su svjesni problema vezanih za antikorupcijske politike, a naročito raduje veliki odziv žena i mladih, konstutuju istraživači.

“Vjerujemoda je preuzimanje daljih koraka u aktuelnom osvjetljavanju problema vezanih za korupciju i kroz ovakav vid testiranja javnog mnjenja neophodan”, ocjenili su.

Foto: Kareja

U Novom Pazaru je 8. maja 2024. godine, sprovedena  i  anketa među građanima Novog Pazara, koja bi trebalo da približi njihove stavove o problemu korupcije. Sto ispitanika odgovorilo je na tri postavljena pitanja o razmjerama, štetnosti i posledicama korupcije, i adekvatnosti državnih institucija u borbi protiv ove globalne društvene pošasti.

U anketi je prema polnij strukturi je učestvovao veći broj žena, a većina anketirani su bili mladi između 18 i 30 godina.

– Prekinuti antikorupcijsku tišinu u Novom Pazaru

U okviru istog doga]aja sinoć’je u Kulturnom centru Novi Pazar održana konferencija čija je tema “Moć ili nemoć antikorupcijskog Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije”.

Foto: Kareja

Cilj konferencije bio je da razmotri efekte primene navedenog antikorupcijskog Zakona; zatim da donese odluku o konkretnom i ostvarivom cilju zagovaračke inicijative, kao i primjeni adekvatne mjere, koju će organizator sa partnerskim organizacijama preduzeti u naredna dva mjeseca u više gradova.

I ovom prilikom pokazalo se koliko je korupcija fascinantna pojava, antikorupcijski eksperti nisu odoljeli izazovu, tako da se buknula diskusija koja je po svaku cijenu željela da obuhvati cjelokipnu korupciju i sve njene aspetke. Stekao se utisak da su prisutni antikorupcijski ekspeti željni antikorupcijskih inicijativa. To mora da nas raduje. Dobro je da grad Novi Pazar ima takav antikorupcijski potencijal, ocjenio je bivši policijski inspektor sada antikorupcijski aktivista i autor projekta Siniša Janković.

Foto: Kareja

Polaznika antikorupcijske obuke uručeni su Certifikati o završenoj antikorupcijskom obuci, antikorupcijski događaj bio je posvećen preminulim članu i članici Urban-ina, sinu i majci Ešrefu Džanefendiću i Sadiji – Satki Džanefendić.

S tim u vezi na konferenciji je rečeno da  se mora prekinuti antikorupcijska tišina u Novom Pazaru, tačnije da treba da se inicira nastavak rada Lokalnog antikorupcijskog plana, kao i popuna članova, obzirom da od pre par godina lokalna antikorupcijska komisija ima samo jednog člana.

Projekat „Sprovođenje antikorupcijskih politika je jedini pravi put Srbije u Evropsku uniju“ realizuje se u okviru projekta „EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji“ koji Beogradska otvorena škola sprovodi  partnerstvu s organizacijama civilnog društva: Novosadska novinarska škola, ENECA, Užički centar za prava deteta, Nova planska praksa, Sigurne staze, Mladi poljoprivrednici Srbije i međunarodnim partnerom, fondacijom Fridrih Ebert (FriedrichEbertStiftung).

Projekat je podržan od strane Evropske unije i biće realizovan u periodu od 2023. do 2026. godine.

M. H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: