23 Aprila, 2024
Aktuelno Globus Srbija Turska

Nova afera sa srpskim oružjem: Ljajićevo ministarstvo izdalo dozvolu za prodaju oružja Jermeniji, reagovali zvaničnici Azerbejdžana

Foto ilustracija: pusulahebr.com.tr

Povodom najnovije afere trgovine oružjem u kojoj se našla Srbija, ministar trgovine Rasim Ljajić rekao je danas da je oružje u Jermeniiju izvezla privatna kompanija čije ime ne sme da iznosi u javnost, i da vrednost robe ne iznosi više od milion evra, objavio je portal “direktno.rs”.

Kako se navodi Ministarstvo spoljnih poslova Azerbejdžana izrazilo je duboko razočaranje i zbunjenost zbog saznanja da je Srbija prebacila veliku količinu minobacača i drugog oružja različitog kalibra u Jermeniju, koja je zatim to oružje iskoristila u napadu na azerbejdžanske policajce na granici dve zemlje.

Zamenik azerbejdžanskog šefa diplomatije Kalaf Kalafov obavestio je o ovome ambasadorku Srbije Danicu Veinović i naglasio da ovaj slučaj “baca sumnju u prijateljske odnose i saradnju dve zemlje na najvišem nivou”.

Dozvolu za izvoz ovog oružja iz Srbije dalo je, prema zakonu i protokolu, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Rasim Ljajić, Foto: Vlada Srbije

“U ovoj 2020. godini oružje je u Jermeniju izvozila jedna privatna firma, državne kompanije nisu u tome učestvovale. Ne mogu da kažem o kojoj je firmi reč, ali se zna da je izvozila uglavnom puške i pištolje, da je vrednost manja od milion evra i da je roba isporučena u dve ture, u maju i junu”, rekao je Ljajić za portal Nova.rs.

Objašnjavajući kako je došlo do ovakvog propusta koji može da naruši prijateljske odnose Srbije i Azerbejdžana, Ljajić je istakao da su odobrenje dala tri ministarstva i BIA.

“Mi dajemo krajnju dozvolu za izvoz, medjutim, kada je reč o oružju da bi dali dozvolu moramo da dobijemo pozitivno mišljenje Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva odbrane, Ministrastva unutrašnjih poslova, i BIA. Svako iz svog domena daje mišljenje, tek kada su sva četiri pozitivna mi možemo da damo dozvolu za izvoz – objasnio je Ljajić.

On je naveo da protiv Jermenije nema trenutno nikakvih sankcija EU, UN, SAD ili Rusije, a “ako nemate formalnih sankcija jako je teško da odbijete zahtev navedene države, u ovom slučaju Jermenije”.

Jermenska vojska je i u nedjelju, 13. jula izvela napade na položaje azerbejdžanske vojske u Tovuzu. U sukobu su poginula četvorica, a ranjena još četvorica azerbejdžanskih vojnika. U međuvremenu su nastavljene tenzije uz čestu razmjenu vatre u kojoj je život izgubilo sedam azerbejdžanskih vojnika, uključujući i jednog brigadnog generala.

Foto: trt.net.tr

Ministar odbrane Republike Turske Hulusi Akar osudio je napade Armenije na Azerbejdžan te poručio da će ta zemlja platiti ceh svojih postupaka i, kako je rekao, potonuće u vlastitoj močvari, prenijela je Turska radio-televizija (TRT).

Akar je u Ankari primio delegaciju Azerbejdžana predvođenu zamjenikom ministra odbrane i zapovjednikom zračnih snaga Ramizom Tahirovim s kojim je razgovarao o posljednjim napadima armenskih snaga na azerbejdžansku vojsku.

Ministar odbrane Turske je tokom susreta kazao da će njegova zemlja uraditi sve što je u njenoj moći po pitanju armenskih napada na Azerbejdžan.

Izvor: direktno.rs, trt.net.tr

Povezane vijesti

%d bloggers like this: