26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Tužilaštvo potvrdilo: Osumnjičeni da su određene ponuđače stavili u privilgovani položaj

Iz Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu danas je za SNews potvrđeno da su uhapšeni gradski funkcionri i uposlenici Grada Novog Pazara osumnjičeni da su određene ponuđače stavili u privilgovani položaj, a da javne nabavke koje su bile predmet provjera sprovedene su krajem 2019. godine i početkom 2020. godine od strane naručioca Gradske uprave Grada Novi Pazaru javnim nabavkama male vrijednosti. Ukupna vrijednost navedenih postupaka je 11.879.687,8 dinara (oko 101.103 eura), a osumnjičenima u postupku zaprijećenje su kazne i do osam godina zatvora.

Te javne nabavka su “Radovi na izgradnji zalivnog sistema na Rekreacionom centru u Novom Pazaru”, “Radovi na osvjetljenju ulica Svetosavska (kod gradskog bedema u Novom Pazaru)”, “Radovi na tekućem održavanju prostora oko malog bazena na Rekreacionom centru u Novom Pazaru”, kao i obavljanje radova i to jesenje-zimskog hemijskog tretmana drveća, jesenja prihrane mineralnim đubrivima, estetskog i funkcionalnog orezivanja mladih drvorednih sadnica, pinciranja, skidanja zaperaka na sadnicama u Rekreacionom centru i obuke radnika na terenu.

“Ukupna vrijednost navedenih postupaka je 11.879.687,8 dinara, ali navedeni novčani iznos ne predstavlja imovinsku korist, odnosno imovinsku štetu u smislu krivičnog djela iz čl. 359. Krivičnog zakonika, već se u konkretnom slučaju osumnjičeni terete da nisu ispoštovali proceduru propisanu Zakonom o javnim nabavkama i podzakonskim aktima, odnosno da su određene ponuđače stavljali u privilegovan položaj”, navedno j u izjavi-odgovoru koji potpisuje zamjnik javnog tužioca, rukovodilac Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije u Kraljevu Sanja Protić.

Po nalogu Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, na teritoriji grada Novog Pazara, zbog produženog krivična djela trgovina uticajem (iz čl.366. st.3 u vezi čl. 61. Krivičnog zakonika) uhapšeni, odnosno zadržani osumnjičeni D. M. iz Novog Pazara, zaposlen u Gradskoj upravi Grada Novog Pazara i E. Š. iz Novog Pazara, pomoćnik gradonačelnika Grada Novog Pazara.

Osumnjičeni. S. Lj. iz Novog Pazara, direktora JP ,,Zavod za urbanizam” Novi Pazar, zbog produženog krivična dela zloupotreba službenog položaja, . P. N. iz Subotice, predstavnik ponuđača, zbog krivičnog djela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom.

Osumnjičeni. K. I. iz Novog Sada, predstavnik ponuđača, zbog krivičnog dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom i N. I. iz Kruševca, odgovorno lice u ponuđaču, zaključili je sporazum o priznanju krivičnog dela sa ovim Tužilaštvom, stoji u izjavi iz Posebnog odjljenja za suzbijanje korupcije u Kraljevu.

Zbog krivičnog djela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom (iz čl.228. st.1. Krivičnog zakonika), osumnjičeni su A. S., predstavnik ponuđača, i I.A. iz Novog Pazara.

“Osumnjičeni O. E. iz Novog Pazara, direktor JKP ,,Gradska čistoća” Novi Pazar, zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja iz čl. 359. st.1. Krivičnog zakonika, zaključio je sporazum o priznanju krivičnog djela sa ovim Tužilaštvom, osumnjičeni E. D. iz Kragujevca, predstavnik ponuđača, zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja u pomaganju iz čl.359. st.1. u vezi čl.35. Krivičnog zakonika, zaključio je sporazum o priznanju krivičnog dela sa ovim Tužilaštvom”, stoji u zvaničnom odgovoru i dodaje se da je osumnjičen i V. E. iz Novog Pazara, odgovorno lice u ponuđaču, zbog krivičnog dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom (iz čl.228. st.1. Krivičnog zakonika).

Tužilaštvo je saopštilo da je nakon ispitivanja svjedoka i saslušanja osumnjičenih, istima ukinuto zadržavanje, imajući u vidu da više nisu postojali osnovi za pritvor propisani zakonom, odnosno opasnost da utiču na svjedoke.

Protiv osumnj. M. D. iz Novog Sada, predstavnika ponuđača, podnijeta je krivična prijava u redovnom postupku zbog krivičnog djela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom iz čl.228. st.1. Krivičnog zakonika, i njegovo saslušanje biće naknadno zakazano.

Hapšenje 18 lica, čelnika i uposlnika gradske uprave i prdstavnika firmi osudila je Sandžačka demokrtaska partija (SDP), a u njihovu odbranu, uz navode da se radi o ljudima i porodicama visokih moralnih standarda i ljudskih kvaliteta, stali su gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i osnivač SDP-a Rasim Ljajić.

 

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: