Aktuelno Društvo Srbija

Nove mjere: Šta radi do 18 sati, a ko je sve izuzet

Nove mjere Vlade Srbije u borbi protiv koronavirusa stupiće sjutra na snagu, mada još uvek ima nejasnoća do kada će pojedini objekti moći da rade.  

Uredbom Vlade Srbije radno vrijeme i to do 18 časova skraćeno je restoranima, kafićima, barovima, klubovima, trgovinskim centrima, kao i pozorištima, bioskopima i drugim ustanovama kulture i priređivačima posebnih i klasičnih igara na sreću.

Iz ove mjere su izuzete apoteke, benzinske stanice za prodaju goriva i ugostiteljski i drugi objekti koji vrše dostavu hrane i koji mogu da rade 24 časa.

Izuzimaju se i prodavnice prehrambene robe i kiosci, koje mogu da rade do 21 čas.

Međutim,  prema tumačenju Gradskog štaba Beograda, a na koji su se pozvale i neke druge lokalne samouprave u Srbiji, sve prodavnice koje se ne nalaze u tržnim centrima, poput butika u Knez Mihailovoj ulici ili frizera i mnogobrojnih zanatlija u naseljima, moći će da rade, kao i po prethodnoj odluci, do 21 časa.

Otvoreni će ostati  i supermarketi u tržnim centrima. Kupci će u njima moći da se snabdeju, ali će morati da bude organizirano tako da posjetioci ne mogu da idu dalje po tržnom centru, nego da odu samo do prodavnice i nazad.

Pošte i banke, koje se ne nalaze u  tržnim centrima moći će da rade i posle 18 sati, najviše  do 21 čas.

Prema tumačenju skraćenje radnog vremena se ne odnosi na teretane, mada u trenutnim epidemiološkim uslovima vežbanje u zatvorenom prostoru smatraju poprilično rizično.

Nove mjere stupaju na snagu u utorak, 24. novembra, a prema odluci Vlade oročene su na deset dana.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: