Aktuelno Društvo Srbija

Srbija; Godišnjica ubistva novinara Milana Pantića, ubijen zbog onog što je pisao i onog što bi tek pisao

Fondacija “Slavko Ćuruvija” upozorila je danas da i poslije 20 godina od ubistva novinara Milana Pantića u Jagodini, istraga o tom zločinu “stoji u mestu” a da sudski postupak “nije ni na pomolu.

Ocjenili su da činjenica da slučajevi ubistava novinara Milana Pantića, Dade Vujasinović i Slavka Ćuruvije nisu pravosnažno okončani “više decenija nakon što su počinjeni”, predstavlja “opasnu poruku da je država nemoćna pred zločinom i da ne može da obezbijedi pravdu i bezbednost za novinare, ali i sve gradjane Srbije”.

“Posebno zabrinjava činjenica da i pored poruka iz Komisije za istraživanje ubistava novinara, prema kojima su poznati ne samo neposredni počinioci ubistva Milana Pantića već i motivi i naručioci iz tadašnjeg vrha vlasti, optužnica još uvek nije podignuta”, piše u saopštenju.

Pozvali su institucije da “u svetlu tvrdnji da postoje novi dokazi” u vezi ubistva Pantića, “iskoriste sve mehanizme u okviru svojih nadležnosti i što prije okončaju slučaj koji već dvadeset godina izmiče pravdi”.

“Svaki razgovor o bezbednosti novinara obezvredjen je izostankom epiloga u slučajevima ubistava novinara i zbog toga zahtevamo hitno privodjenje pravdi odgovornih za ubistvo Milana Pantića”, piše u saopštenju.

Dopisnik Večernjih novosti Milan Pantić je ubijen 11. juna 2001. u ulazu zgrade u kojoj je živeo u Jagodini dok se vraćao iz prodavnice.

Predsjednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić izjavio je ranije da se za to delo “zna motiv, naručioce i izvršioce ubistva Milana Pantića”.

“Komisija zna da je Pantić ubijen zbog onog što je pisao i onog što bi tek pisao o privatizaciji cementare Novi Popovac u Paraćinu. Imamo saznanja i o tome ko je stajao ispred zgrade, tajno pratio i na kraju likvidirao Pantića, kao i koja kriminalna grupa je to planirala”, rekao je Matić.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: