17 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Novi Pazar i dalje na mapi puteva droge

U posljednjem izvještaju Globalne inicijative (GI), organizacije iz Ženeve, protiv međunarodnog organizovanog kriminala piše da je uloga Novog Pazara, kao bitnog čvorišta u krijumčarenju narkotika, danas znatno manja nego prethodnih godina, ali je ta vrsta kriminala i dalje prisutna, objavio je Radio Stoplus.

SEE-RB05-EN

Kako se podsjeća u izvještaju Novi Pazar je devedesetih godina prošlog vijeka bio čuveno čvorište kriminalnih aktivnosti i krijumčarenja velikih količina heroina visoke čistoće iz Turske ka ostalim gradovima regiona, Zapadne Evrope, među kojima je i London.

 

Globalna inicijativa podsjeća da je Stejt dipartment 2008. godine proglasio Novi Pazar “najvećim stovarištem heroina u Evropi”.

“Izgleda da su ti dani Novog Pazara prošli. Kriminalci iz devedesetih i dvijehiljaditih su, navodno, novac uložili u legalne tokove i prestali da se bave kriminalom. Krijumčarenje heroina preuzele su veće i moćnije grupe van Sandžaka koje se bave krijumčarenjem kokaina. Iako se heroin i kokain i dalje krijumčare kroz Novi Pazar, količine su znatno manje nego ranije”, navodi se u izvještaju.

Globalna inicijativa otkriva da su kriminalne grupe iz Novog Pazara sada manje i slabije, kao i da uglavnom sarađuju sa kriminalcima sa Kosova, iz Beograda, Čačka i Novog Sada.

Ta organizacija piše i da su se pojedine kriminalne grupe iz Novog Pazara preorijentisale na “krađu narkotika od drugih kriminalaca”, navodeći da je jedna grupa u Sloveniji od pripadnika Kavačkog klana ukrala šest kilograma kokaina.

“Nekoliko mjeseci kasnije član te grupe je ranjen prilikom primopredaje droge u Beogradu. Tom prilikom nestala je droga i oko 300.000 eura”, piše u izvještaju.

 

Globalna inicijativa dodaje i da se na lokalnom tržištu Novog Pazara mogu naći gotovo sve vrste droga, da je ulična cijena grama marihuane 1.000 dinara, heroina, amfetamina i ekstazija oko 1.500 dinara, a kokaina 8.000 dinara, ali i manje.

Izvor: Global Initiative, Radio Sto plus

Povezane vijesti

%d bloggers like this: