26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo

U Novom Pazaru otvorena nova “Esnafska džamija”

U novopazarskom naselju Mahala sinoć je, u povodu mubarek noći Lejletul-Miradž, otvorena nova “Esnafska džamija”.

Na svečanosti povodom otvaranja džamije uz učenje Kur’ana priređem je prigodan godan vjerskı program, a pored velikog broja vjernika prisustvovali su sandžački muftija Senad ef. Halitović i predstavnici Mešihat IZ-e Sandžaka Rijaseta Islamske zajednice Srbije (IZS).

Mešihat IZ-e Sandžaka je saopštio da su dvojica braće, Nezir i Nedžad Šuntić sagradili džamiju na svojoj zemlji i otvorili je u oči mubarek noći Lejletul-Miradž.

“Džamiju su nijetili za dušu svojih umrlih roditelja, a nazvali su je po mahali u kojoj je izgrađena „Esnafska džamija“. Esnaf znači zanatlija, obzirom da je upravo ta mahala bila naseljena prvim zanatlijama u gradu, braća Šuntić kroz naziv nove džamije, koja je zablistala u ovom dijelu grada Novog Pazara, podsjećaju na ovu važnu činjenicu po kojoj je kasnije bio poznat i cijeli Novi Pazar – po vrijednim i stručnim esnafima”, objavljeno je iz ove IZ-e.

Kako se ističe braća Šuntić kao i svi ostali koji su izgradili ovu džamiju pokazali su praksom lijep primjer dobrog djela u ime Stvoritelja a koji je za dobrobit zajednice.

Mešihat islamske zajednice Sandžaka mubarekliše otvaranje ove džamije “uz molbu Gospodaru da u njoj nađe smiraj svaka duša i bude centar najljepših okupljanja i edukativnih događaja”.

“Džamije su Allaha radi i ne molite se pored Allaha nikome”, piše između ostalog na tabli pored ulaza novosagrađene džamije u Hercegovačkoj ulici u Novom Pazaru.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: