Aktuelno Društvo Sandžak Turska

Zvaničnici Direkcije za tursku dijasporu i srodne zajednice (YTB) u Sandžaku

Predstavnici Direkcije za tursku dijasporu i srodne zajednice (YTB) borave u zvaničnoj posjeti Sandžaku.

Predsjednik Direkcije za tursku dijasporu i srodne zajednice (YTB) Abdullah Eren sa saradnicima susreo se sinoć sa predstavnicima udruženja ASMAT koje okuplja alumniste iz Turske i Rijeseta Islamske zajednice Srbije (IZS).

Oni su jutros posjetili Bošnjačko nacionalno vijeće i tom prilikom razgovarali sa rukovodstvom Vijeća.

“Na tom sastanku je razgovarano o mogućnostima saradnje na projektima od obostranog interesa kao i sprovedenim projektima u Sandžaku”, saopteno je iz BNV-a.

– Saradnja sa Rijasetom Islamske zajednice Srbije (IZS)

Rukovodstvo YTB-a primili su reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije (IZS), Sead ef. Nasufović i muftija sandžački Senad ef. Halitović sa saradnicima. Tokom susreta, goste su upoznali sa strukturama i planovima rada krovne institucije muslimana Srbije, ali i izazovima sa kojima se muslimani u toj zemlji susreću, prenijela je Anadolija.

Istaknuto je da je ovo uzvratna posjeta rukovodstva YTB-a, a da se i ovog puta razgovaralo o projektima koji se tiču obrazovanja i mladih.

Gostima su predstavljeni i projekti koji se tiču izgradnje islamskih centara u gradovima u Srbiji, stipendiranja medresanata i studenata slabijeg materijalnog stanja. Tokom sastanka, razgovaralo se o svim mogućnostima unapređenja saradnje kroz projekte iz oblasti školovanja, kulture i obrazovanja.

Direktor YTB-a Abdulah Eren domaćine je upoznao sa projektima direkcije i programima koji se uz njihovu podršku realizuju u Srbiji, ali i zemljama regije.

“Projekti čiju realizaciju podržava YTB se uglavnom tiču mladih i obrazovanja, i tu je najveća mogućnost dalje saradnje sa Islamskom zajednicom, ali prostora ima i za druge projekte“, rekao je Eren tokom sastanka.

Sagovornici su izrazili žaljenje što muslimani širom svijeta mubarek noć Lejletu-l-miradž dočekuju u uslovima pandemije, kada nisu dozvoljena okupljanja i skupovi povodom te odabrane noći. Izrazili su očekivanja da će, pošto je susret organizovan u mubarek noći, sve o čemu je bilo riječi na sastanku biti realizovano i od koristi za narod, posebno omladinu u Sandžaku.

Delegacija Direkcije za tursku dijasporu i srodne zajednice (YTB), predvođena direktorom Abdullahom Erenom, boravi u dvodnevnoj posjeti Sandžaku.

Oni će, kako je najavljeno, danas u Rožajama prisustvovati dženazi predsjednika Bošnjačke stranke (BS) Rafeta Husovića i posjetiti gradsku upravu Novog Pazara i Asocijaciju maturanata Turske (ASMAT).

Eren će, kako se dodaje, sa svojim saradnicima prisustvovati svečanosti povodom početka realizacije projekta “Balkan youth school” (Balkanska omladinska škola), koji u Srbiji, četvrtu godinu zaredom sprovodi Udruženje Svetionik iz Novog Pazara.

Otvaranje programa se održava večeras u prostorijama Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Izvor: AA, SNews

Povezane vijesti

%d bloggers like this: