19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Novi Pazar i Šuša bratski gradovi: Upoznavanje građana dva grada sa azerbejdžanskom i srpskom kulturom

U sklopu posjete Azerbejdžanu čelnici Grada Novog Pazara potpisali su i protokol o bratimljenju i saradnji sa gradom Šuša (Shusha).

Ideja za bratimljenje je nastala jer dva grada imaju slične istorije i kulturu. Oba grada mogu da se pohvale svojom multikulturalnošću kroz istorijom i veoma važnim spomenicima kulture koje su pod zastitom države, saopštio je danas Grad Novi Pazar.

Prethodno je skupštinska većina u gradskom parlamentu Novog Pazara usvojila odluku o bratimljenju dva grada uz Memorandumu i izjavu o razumjevanju između Grada Šuše i Grada Novog Pazara, u kojoj, između ostalog, stoji da se ona odnosi na “upoznavanje građana dva grada sa azerbejdžanskom i srpskom kulturom”.

“Saradnja u oblasti kulturno i istorijskog naslijeđa u cilju njegovog očuvanja. Primoocija kulturnog identiteta, umjetnosti i zanata, kao i upoznavanja građana dva grada sa azerbejdžanskom i srpskom kulturom, načinom života i tradicijom”, piše u izjavi potpisanoj na azerbejdžanskom srpskom i engleskom jeziku.

Kako se navodi bratimljenje je potpisano na inicijativu dvije ambasade i dva predsjednika, koji su tokom zajedničkih razgovora istakli značaj bratimljenja gradova Novog Pazara i Šuše za cjelokupni odnos dvije zemlje.

Gradonačelnik Novog Pazara, Nihad Biševac je istakao da mu je velika čast sto je imao priliku da u ime grada potpise sporazum u bratimljenju i da su dva grada potpisivanjem ovog dokumenta postala mali ali jako važan dio odnosa između dvije zemlje koji su trenutno na jako visokom nivou, ojavljeno je na oficijalnom fb profilu Grad Novi Pazar.

Foto: Grad Novi Pazar

Povezane vijesti

%d bloggers like this: