Aktuelno Društvo Globus Turska

Kampanja “Hello Türkiye”: Ime države Turske u međunarodnim medijima ubuduće je “Türkiye”

Ured za komunikacije Predsjedništva Republike Türkiye pokrenuo je kampanju pod nazivom “Hello Türkiye” kako bi što efikasnije razglasio nacionalnu i internacionalnu upotrebu imena zemlje kao “Türkiye” u međunarodnim medijima, javlja Anadolu Agency (AA).

“Türkiye jača vlastito ja i identitet u jeziku i komunikaciji, kao i na svim poljima“, rekao je šef Ureda za komunikacije Fahrettin Altun.

Promotivni video, pripremljen u okviru napora za jačanje brenda Türkiye, podijeljen je na društvenim mrežama Ureda za komunikacije. Video se prikazuje u mnogim zemljama sa hashtagom #helloTürkiye i objavama globalnih influensera na društvenim mrežama.

“Kako bismo ojačali brend, formirat ćemo Ured za brend Türkiye. Naravno, veoma je važno da svi segmenti našeg društva pokažu senzitivnost i podršku. Možemo dodatno ojačati brend Türkiye u cijelom svijetu djelujući na integriran način“, poručio je Altun.

Kampanja ima za cilj korištenje izraza “Türkiye”, sprečavajući strance da koriste ime zemlje na različitim jezicima preko društvenih mreža. U tom kontekstu, savjetnici za medije Ureda za komunikacije koji djeluju u stranim zemljama također sprovode različite aktivnosti u svrhu promocije kampanje.

Šef Ureda za komunikacije Fahrettin Altun je u svojoj ocjeni na tu temu podsjetio da je u decembru objavljeno cirkularno pismo sa potpisom predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da se ime te države u međunarodnim medijima koristi samo kao “Türkiye”, a ova odluka je važan korak ka osiguravanju jedinstva diskursa i jačanju brenda Türkiye na međunarodnoj areni.

– Zajedno ćemo ojačati brend “Türkiye”

Navodeći da će u svrhu jačanja brenda osnovati Ured brenda Türkiye, Altun je rekao da će ovaj ured raditi na polju globalnog identiteta Türkiye i doprinijeti jačanju imidža zemlje i vrijednosti brenda.

Ističući da će pomenuti ured raditi zajedno sa privatnim sektorom i javnim institucijama i organizacijama, Altun je rekao da je veoma važno da svi segmenti društva pokažu senzitivnost i podršku.

“Za nas je veoma važno da naše javne institucije, nevladine organizacije, akademska zajednica, naši mediji koriste i izgovaraju ime naše zemlje kao Türkiye u svojim radovima, korespodenciji, aktivnostima i događajima kojima prisustvuju. Možemo dodatno ojačati brend Türkiye u cijelom svijetu djelujući na integriran način“, poručio je Altun.

Izvor: AA

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: