26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak

Počinje Ramazan

Prema islamskom kalendaru večaras, zalaskom sunca, u 1444. hidžretskoj godini i 1442. godini od kada je muslimanima propisan post, počinje mjesec ramazan. Oaj ramazan traje do 21. aprila 2023. godine, kada će biti prvi dan Ramazanskog bajrama.

Mjesec ramazan je deveti “odabrani” mjesec hidžretskog lunarnog kalendara, u njemu u njemu započelo objavljivanje Kur’ana i odlukuje se postom od zore do zalaska sunca i podrazumjeva suzdržavanja od jela pića, intimnih odnosa, ružna govora, te posvećenosti ibadetu, pomoganju ljudima i bratskim odnosom.

Ovo je najvažniji mjesec za muslimane širom svijeta, a u Sandžaku se ramazan odlikuje posebnom dinamikom života usklaženim sa propisima i prakticiranjem vjere, zajedničkim iftarima i odlascima u džamiju.

Ramazanske mukabele u sandžačkim džamijama

Mešihat Islamske zajednice Sandžaka i ovog ramazana organizuje mukabeče u sandačkim džamija.

Kako su istali Allahov Poslanik s.a.v.s. je svakog ramazana učio Kur’an pred melekom Džibrilom. U godini u kojoj će napustiti dunjaluk i preseliti se u vječno boravište, Muhammed a.s. je Kur’an dva puta proučio pred Džibrilom.

Po uzoru na ovaj postupak, u islamskom svijetu postoji tradicija učenja cijelog Kur’ana u mjesecu ramazanu pred džematom. Ta lijepa tradicija je rasprostranjena i na prostoru Sandžaka.

Opis fotografije nije dostupan.

U organizaciji Mešihata islamske zajednice Sandžaka, mukabela će biti učena u svim sandžačkim gradovima. Mukabele će učiti hafizi iz Turske, sandžački hafizi, imami džamija i polaznici mekteba.

“Očekujemo tradicionalno dobru posjećenost, sa dovom Uzvišenom Stvoritelju da nam omili islam, Kur’an, džamije, namaz, post, teravije, dove, zikr i da nam dodijeli mnogostruku nagradu za sve ibadete”, poručili su Mešihata IZ-e Sandžaka Islamske zajednice Srbije.


Prvi dan učenja mukabele je srijeda 22.03.2023. godine, prva teravija je u srijedu veče, a prvi dan ramazana je četvrtak 23.03.2023. godine.

Vrijeme zore (sufura) prvod dana ramazana u Novom Pazaru je 04:28, a vrijeme zalaska sunca (iftara) je u 18:02 sati.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: