27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Novi Pazar: Nakon dvije godine od napada na građanskog aktivistu nije počelo suđenje optuženoj grupi

U Osnovnom sudu u Novom Pazaru 20. marta bi trebalo da počne suđenje optuženim članovima grupe za napad na građanskog aktivistu Irfana Ugljanina, potvrđeno je za SNews iz tog suda.

Zbog napada koji se desio 1. februara 2021. godine do sada je tri puta odlagan glavni pretres.

Na pitanje iz kojih sve razloga do danas nije održano ni jedno ročište-glavni pretres u ovom predmetu, u odgovoru na zahtjeva za izjavu/informacije, se navodi da je Osnovi sud u Novom Pazaru 4. juna 2021. godine iz tužilaštva zaprimio optužni prijedlog protiv okrivljenh Seada Bećirovića, Riada Murtezića i Vahida Smailagića, kojima je stavljeno na teret nasilničko ponašanje u saizvršilaštvu.

Kako je navedeno predmetnim postupkom inicijalno je bio zadužen sudija Fuad Zukorlić koji je u julu prošle godine odbio sporazum o priznanju krivičnog djela između Onovnog javnog tužilaštva u Novom Pazaru i optuženih. Nakon toga predmet je dodjeljen sudiji Igoru Kozlovu.

“Postupajuće sudije su blagovremeno zakazivale glavne pretrese u ovoj pravnoj stvari i to u razmaku od najduže dva mjeseca i preduzimane su zakonom predviđene mjere za obezbježivanje procesnih uslova radi održavanja zakazanih pretresa”, saopštio je predsjedik Osnovnog suda u Novom Pazaru, Edin Hodžić.

Postupajući sudija Igor Kozlov je od jula mjeseca 2022. godine, kada je zadužio predmet zakazao tri glavna predmeta, pri čenu je jedan odložen zbog odsustva postupajućeg sudije, a dva suđenja su, na prijedlog odbrane, odložena zbog bolesti branioca jednog od okrivljenih, kao i zbog hirurrškog zahvata koji je imao jedan od okrivljeni.

Napominje se da od strane učesnika u ovom postupku nije podnijet prigovor radi utvrđivanja povrede prava na suđenje u razumnom roku.

Osnovnom sudu u Novom Pazaru je upućen upit da li je u ovom predmetu uskraćeno pravo na suđenje u razumnom roku, odnosno da li je neka od stranka ili sud zatražila-o zaštitu pravo na suđenje u razumnom roku, s obzirom da je optužni prijedlog podnešen prije dvije godine, u februarau 2021. godine, da li jepostupajući sudija u ovom predmetu iskoristio sve pravne mehanizme i zakonska ovlašćenja kako bi stvorio uslove da se suđenje sprovodi u razumnom roku, te da li je sud, odnosno neka viša sudska instanca pokretala i provjeravala odgovornost postupajućeg sudije zbog eventulanog kršenja Zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku.

Irfan Ugljanin, Foto: MC Beograd, arhiv

Irfan Cale Ugljanin je napadnut u jednom augostiteljskom objektu dok je bio u društvu bivšeg direktora JKP “Čistoća” Hivza Škrijelja, o čemu je SNews pisao.
On je postao poznat široj javnosti nakon javnih istupa na društenim mrežama u kojima je čelnike Gradske uprave u Novom Pazaru optuživao za razne malverzacije i korupcionaške afere. Oformio i udruženje građana “Pazarski građanski pokret”.

Funkcioneri gradske uprave su tada negirali optužbe i u međuvremenu podnijeli privatne tužbe protiv Irfana Ugljanina.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: