25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Politika Srbija

Novi Pazar: Popisivači preskaču cijele ulaze zgrada, apeli sa svih strana na reakciju nadležnih

Samo dva dana pred završetak popisa u Novom Pazaru vlada haotično stanje sa (ne)organizacijom, kao i velikim brojem građana kojima popisivači još nisu “zakucali na vrata”, saznaje SNews.

Dodatno tome, mnogobrojnim sugrađanima koji u trenutku popisa nisu bili na kućnoj adresi, više se niko nije obraćao niti ih kontaktirao o zakazivanju termina dolaska popisivača.

“Živim u novoj lučnoj zgradi. Iako uvijek neko od naše porodice bude u stanu tokom dana, još se niko nije pojavio da nas popiše. Razgovaram sa dosta komšija i mnogi kažu da ni kod njih niko nije dolazio, niti ih kontaktirao”, kazao je za naš portal jedan od stanovnika ove zgrade u strogom centru grada.

Na naše dalje istraživanje o ovom velikom problemu koji prijeti da nebrigom ili direktnom namjerom umanji broj ljudi koji žive u Novom Pazaru, dolazimo do saznanja da na adresama gdje je popisivač dolazio i nije nikog zatekao-više se nikada nije pojavljivao niti ostavio kontakt, što još više podgrejava sumnju o namjernom izbegavanju, tj. nepopisivanju građana.

U razgovoru sa ljudima iz nekih drugih naselja u Novom Pazaru dolazimo do saznanja da su pojedini popisivači nedorasli povjerenom zadatku, te da su u jednoj ulici potpuno preskočili četiri porodična doma naših sugrađana koji u tom trenutku nisu bili kući.

“Ne znam kome da se obratim. Niti je javnost upoznata kako da reaguje ako mu popisivači ne dođu, niti se nadležni uopšte interesuju da sprovedu popis kako im zakon nalaže”, ističe jedan od stanovnika Novog Pazara koji živi u jednom prigradskom naselju, a koji također još nije u evidenciji popisivača.

Postavlja se pitanje koliko se tek vodi računa o ljudima koji su na privremenom radu u nekoj od zapadnih zemalja, te na koji način pojedini popisivači uopšte probaju da dodju do podataka o njima.

Reakcije javnosti su poslednjih par dana sve oštrije, a koliko je popis “podbacio” govori i reakcija narodnog poslanika Enisa Imamovića, koji je na svom FB nalogu poručio da će neko morati da snosi odgovornost zbog uskraćivanja prava stanovnicima Novog Pazara da se popišu.

“Moraće da snosi odgovornost svako ko god bude dao sebi za pravo da zbog neodgovornosti ili nekog drugog motiva na popisu smanji broj stanovnika ili uskrati pravo gradjanima Novog Pazara da budu popisani”, upozorio je Imamović.

U Gradskoj upravi, tj. popisnoj komisiji na upit o trenutnom stanju na terenu i koliko je još, po njihovoj evidenciji, ostalo nepopisanih građana i objekata na teritoriji Novog Pazara, rečeno nam je da se “sve odvija bez problema i po utvrđenoj dinamici”.

Reakcija novopazaraca su sve prisutnije na društvenim mrežama, kao i osude pojedinih udruženja koja traže ozbiljnost u sprovođenju popisa i ažurnost od strane popisivača, obzirom na evidentan broj onih koji se još nisu našli u bilježnici popisivača.

Postavlja se pitanje da – ako se u strogom centru Novog Pazara ovako traljavo odvija popis i preskaču cijeli ulazi zgrada, kako li je stanje tek na perifernim dijelovima prijestolnice Sandžaka!?

Povezane vijesti

%d bloggers like this: