25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Novi Pazar: Škole neažurne, budući srednjoškolci primorani da sami plaćaju izvode

Od samog jutra, zbog neažurnosti i odbijanja škola, pred šalterima gradske uprave Novog Pazara veliki broj budućih srednjoškolaca i njihovih roditelja uplaćuje i preuzima uvjerenja iz Matične knjige rodjenih i državljanstva, što je u dosadašnjoj praksi nezabilježeno.

Kako saznajemo, srednje škole odbijaju da iz elektronske baze podataka (EZUP) preuzmu pomenuta dokumenta, već učenike izlažu troškovima da sami “vade” uvjerenje, te ih izlažu  nepotrebnom trošku od 25o dinara.

Prosvjetna inspekcija je rano jutros reagovala i dala nalog školama da odmah krenu sa službenim pribavljanjem navedenih uvjerenja, ali uprave škola su ostale nijeme na naložene mjere, te su maltretiranja učenika i njihovih roditelja u pribavljanju izvoda nastavljena i dalje.

“Već duže od sat vremena čekam u redu da za svoje dijete platim i preuzmem izvode iz MK rodjenih i državljanstva, ali zbog ogromne gužve ne mogu još da završim ono što su škole zakonski bile u obavezi da urade”, kazao je za naš portal Suad M, te ocjenjuje da škole zbog odmora neće da uposle i organizuju ljude da rade ono što je njihov posao.

Još jedan od roditelja je ukazao na zakonsku obavezu škola da same pribave dokumenta, ali i pored naloga inspekcije, one to neće da urade.

“Da smo bar znali da treba mi da vadimo dokumenta mi bi smo na vrijeme to završili, ali ovako sam morala da uzimam slobodan dan sa posla i da dodatno plaćam 250 dinara zbog toga što škole jednostavno neće da rade svoj posao…”, kazala je jedna od prisutnih, čije dijete će ove godine početi srednjoškolsko obrazovanje.

Iz Gradske uprave kažu da se trude da što prije svima izadju u susret, ali sa sumnjaju da će danas svi moći da završe vadjenje neophodnih dokumenata. Oni ističu da su zatečeni ovakvom odlukom škola, te da je sve moglo biti završeno lakše i u interesu učenika “da su znali da će biti velike gužve”.

Na kraju, čistom računicom se dolazi do prostog zaključka da će preko 1.600 budućih srednjoškolaca biti primorano da plaćanjem nepotrebnih 250 dinara, a zbog odbijanja škola da besplatno pribavi dokumenta, ukupno plati basnaslovnih 400.000 dinara.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: