Aktuelno Novi Pazar Politika Sandžak Srbija

Zakazana konstitutivna sjednica novog saziva BNV-a

Konstitivna sjednica novog saziva Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) treba da se održi u ponedjeljak, 12. decembra, sa početkom u 10 sati, potvrđeno je današnjom Odlukom srbijanskog ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Tomislava Žigmanova.

Na osnovu ove odluke Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog je uputilo poziv izabranim vijećnicima da prisustvuju konstituvnoj sjednici.

Za sjednicu je predložen dnevni red: izbor radnog predsjedništva, potvrđivanje mandata nacioanlnog vijeća i razno.

Ministar Žigmanom je uz čestitku svim izabranim članovima nacionalnog vijeća požlio uspjeđan rad i ukazao da, nakon potvrđivanja mandata i završetka konstituvne sjednice nacionalno vijeće može da započne svoj rad tako što će započeti prvu redovnu sjednicu novog saziva nacionalnog vijeća.

Izabranim vijećnicima je, kako se navodi, dostavljen Privremeni poslovnik o radu na konstitutivnoj sjednici nacionalnog vijeća.

Bošnjačko nacionalno vijeće broji ukupno 35 mjesta. Na izborima održanim 13. novembra liste “Sandžačka demokratske partija -Husein Memić“ i “Jedinstveno za slobodno Vijeće – Stranka pravde i pomirenja – dr. Misala Pramenković” su osvojile po 12 mandata, lista „Bošnjačko jedinstvo – dr. Sulejman Ugljanin” 10 i lista “Savez za Sandžak i dobre Bošnjane” jednog vijećnika.

Pravo glasa na izborima za BNV u Srbiji imalo je 113.502 Bošnjaka upisanih u poseban birački spisak, a glasalo je 46.319, odnosno 41,68 odsto Bošnjaka.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: