24 Aprila, 2024
Aktuelno Novi Pazar Politika

Novi Pazar: Skupštinska većina odbila da raspravlja o odgovornosti za smrtnost od COVID-19

Skupštinska većina sastavljena od odbornika liste “Za evropski Novi Pazar-Rasim Ljajić” i “Za našu djecu- Aleksandar Vučić” odbila je prijedlog opozicionih SDA Sandžaka i Stranke pravde i pomirenja (SPP) da se na dnevni red sjednice lokalnog parlamenta uvrsti prijedlog o formiranju komisije koja bi utvrdila odgovornost za visoku smrtnost od COVID-19 u Novom Pazaru.

Odbornička grupa SDA Sandžaka je na današnjoj sjednici Skupštine grada Novog Pazara predložila osnivanje Komisije za utvrđivanje odgovornosti i razloga povećane smrtnosti građana Novog Pazara tokom 2020. godine, ali je taj prijedlog odbijen.

“Skupštinska većina (SDP, SNP, SNS, SPS) nije podržala osnivanje ove Komisije, koja bi bila sastavljena od predstavnika svih odborničkih grupa, nezavisnih predstavnika civilnog društva, medija i ljekara, a sa zadatkom da u roku od 30 dana utvrdi činjenice vezane za zdravstvenu situaciju u Novom Pazaru i podnese zvanične izvještaje Skupštini i građanima”, saopšteno je iz SDA Sandžaka.

Odbornik SDA Sandžaka Emir Ašćerić je istakao da odbornici Skupštine grada moraju biti odgovorni prema građanima koje zastupaju.

“Ne smijemo biti slijepi i nijemi na humanitarnu katastrofu koja nas je zadesila. Tražimo odgovornost za to, kroz zvanične institucije najvišeg predstavničkog tijela Grada, uz zvanične izvještaje i činjenice o događajima u prethodnom periodu”, istakao je on.

Odbornici Stranke pravde i pomirenja (SPP) zatražili su da lokalni parlament raspravlja o stanju zdravstvenog sistema u ovom gradu tokom epidemije korona virusa, donesu zaključke, pronađu odgovorne i preduzmu sve neophodne mjere kako se kolaps Opštine bolnice ne bi ponovio, objavila je Sanapress.

Obrazlažući ovaj prijedloge dopune Dnevnog reda dr. Admir Muratović, Edin Zećirović i Emir Ašćerić predložili formiranje komisije koja će utvrditi odgovorne za kolaps zdravstvenog sistema u Novom Pazaru koji je rezultiralo najvećim brojem smrtnih slučajeva po glavi stanovnika. Podsjećamo, da su raspravu o ovoj temi od Skupštine grada Novog Pazara zatražili i ljekari specijalisti, potpisnici peticije za smjenu rukovodstva Opšte bolnice.
Odbornica SPP-a Misala Pramenković zatražila je da se raspravlja o odgovrnosti Kriznog štaba grada Novog Pazara, na čijem je čelu bio gradonačelnik Nihat Biševac, a koji tokom epidemije korona virusa “kao da nije postojao”.

“Odbornik Edin Đerlek predložio formiranje komisija koja će utvrditi tačan broj donator i donacija “pojedinačno po imenu i prezimenu”, kao i da se utvrdi da gdje su donacije završile i da li su upotrebljene na pravi način. Odbornica Jasmina Nikšić predložila da Skupština grada Novog Pazara odlukom zatraži od Minsitarstva zdravlja R. Srbije analizu propusta u rukovođenju direktora Opšte bolnice Meha Mahmutovića tokom pandemije korona virsua. Odbornik Sead Redžović zatražio da se raspravlja i o odgovornosti direktora Zavoda za javnog zdravlje u Novom Pazaru Šefadila Spahića, jer je kako navodi ZZJZ važna karika koja je trebala da pruži istinite i pravovremene informacije vezane za broj oboljelih, testiranih, hospitalizovanih i umrilih tokom epidemije korona virusa”, objavila je SANA agencija, bliska SPP-u.

Sjednici prisustvuje i vd direktora Opšte bolnice Novi Pazar Meho Mahmutović, inače odbornik liste “Za evropski Novi Pazar-Rasim Ljajić”i član Predsjedništva Sandžačke demokratske partije (SDP).

Skupština nastavlja rad sa usvojene još dvije tačke dnevnog reda među kojima je izbor gradonačelnika, zamjenika gradonačelnika i članova Gradskog vijeća. Takođe, odbornici će odlučivati o izboru članova raznih komisija i savjeta, visini doprinosa za uređivanje gradskog zemljišta, Operetivnog plana odbrane od poplava za vode 2. reda, osnivanju Apotekarske ustanove, kao i o Odluci o eksternoj reviziji završnog budžeta.

Prva sjednica Skupštine Grada Novog Pazara počela je danas nešto poslije 10 sati i prisutno je 45 od ukupno 47 odbornika.

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: