20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

Srbija: Ministarstvo kulture i informisanja osuđuje učestale napade na novinare i medije

Srbijansko Ministarstvo kulture i informisanja osudilo je učestale napade na novinare i medije i poziva sve aktere na javnoj sceni da se suzdrže od pritisaka, prijetnji i ugrožavanja bezbjednosti novinara i redakcija, nezavisno od njihove uređivačke orijentacije.

“Novinarima i medijskim radnicima moraju biti omogućeni uslovi u kojima neometano obavljaju svoj posao, njihova lična bezbjednost i profesionalni integritet ne smiju biti ugroženi, a sloboda medijskog izražavanja ne može biti dovedena u pitanje. Sve nadležne institucije dužne su blagovremeno da reaguju i postupaju u skladu sa svojim ovlašćenjima”, navode iz Ministarstva i istoremeno podsjećaju da su svi novinari i mediji dužni da izvještavaju odgovorno i profesionalno, poštujući sve zakone i etičke standarde profesije.

Podseća se da je Ministarstvo kulture i informisanja predložilo formiranje Radne grupe za bezbjednost i zaštitu novinara kako bi napori na njihovoj zaštiti i bezbjednosti bili efikasniji i sveobuhvatniji i kako bi se izgradili nesmetani uslovi za njihov rad.

“Svi akteri u medijskom svijetu morali bi da budu svjesni svoje uloge i značaja za stvaranje opšte klime u društvu i da kao takvi budu odgovorni za plasiranje sadržaja kojima šalju poruke u javnost. U trenucima kada je žrtvama seksualnog nasilja potrebna podrška svaka aluzija u drugoj vrsti medijskih sadržaja ovakvih tema čini se neprikladna”, ukazuju iz Ministarstva kulture i informisanja i podsjećaju da su za atmosferu u društvu podjednako zaslužni i odgovorni svi učesnici javnog života i da svi podjednako grade njegovu stabilnost kroz svoj rad i djelovanje.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: