Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak

Novi Pazar slavi 559. rođendan

Poslije 2008. godine i dobijanja statusa grada, ovo će biti prvi put od tada da neće biti organizovanih manifestacija u čast obilježavanja rođendana najvećeg sandžačkog grada. Stanovnici Novog Pazara su rođendan svog voljenog šehera dočekati u izolaciji.

Prethodnih godina je proslava rođendana obilježavana nizom kulturnih i zabavnih sadržaja u kojima bi svoje učešće uzeli mnoge javne ličnosti, ustanove i organizacije.

Posebnu čar su proslavama davali najmladji svojim sportskim aktivnostima, literalnim stvaralaštvom, likovnim izložbama, karnevalima na kojima su se predstavljali polaznici vrtića i učenici nižih razreda osnovnih škola, te najuspješniji učesnici Festivala stvaralaštva mladih.

Podsjećamo, odlukom Bošnjačkog nacionalog vijeća (BNV)  od 2006. godine, 20. april se obilježava kao Dan osnivanja Novog Pazara.

Za zvaničan datum osnivanja Novog Pazaru uzima se 1461. godina, a na osnovu prvog pisanog dokumenta koji spominje samo ime Novi Pazar (Yeni Bazar), sačuvana odluka Malog Veća Dubrovačke Republike iz 1461. godine kojom je upućen dubrovački konzul u Novi Pazar.

Prema nekim historijskim izvorima gradske temelje Yeni Pazara, čak ranije, postavio je turski vojskovođa Isa-beg Isaković, osnivač Sarajeva, Skoplja i Šapca.

Novi Pazar ima preko 125 hiljada stanovnika i predstavlja ekonomski, politički i kulturni centar Sandžaka.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: