28 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

Novi Sad dobija prvi islamski kulturni centar

Muftija srbijanski i vojvođanski Islamske zajednice Srbije (IZS) Muhamed ef. Ziljkić potpisao je ugovor sa Gradom Novim Sadom o dobijenoj dozvoli za izgradnju islamskog centra u tom gradu.

Kako je predočio muftija Ziljkić to će biti jedan od najljepših kulturno-duhovnih centara u regionu sa 3.000 kvadratnih metara korisničkog prostora.

“Slobodno možemo reći da je ovo prvi projekat Islamske zajednice koji je dobio sva neophodna odobrenja i dozvole potpuno čisto bez bilo kakvih malverzacija kako se to do sada u praksi radilo. Ono zašta smo se svi zalagali vec punih 13 godina konačno uz Božiju pomoć postaje stvarnost. Ja sam svoju misiju izvršio.
Hvala Gospodaru koji me je počastio da budem jedna od karika u lancu onih koji su dali doprinost i živjeli za dan kada ćemo konačno moći da se svi zajedno radujemo. Ovaj centar ce biti i jedan od kulturnih stanica Grada Novog Sada, otvoren za sve”, naveo je Ziljuć na svom fb profilu.

Kako istiće cilj je da otvorenom saradnjom pokažu svima da su muslimani dio ovoga društva i da želie da razbiju sve stereotipe i predrasude o Islamu, jer je to religiji mira, a ne onako kako nas predstavljaju mnogi u svijetu”.

“Također, ovaj Centar ce biti jedna od kulturnih stanica u promociji vjerskog turizma, kulturnih dogadaja, tribina i mnogih drugih projekata za koje nam Grad Novi Sad daje prostora. Ovaj centar ce biti centar jedinstva, centar koji će biti na raspolaganju svima, svakom dobronamernom insanu, bez podjela, na ove i one”, poručio je on, uz objavu fotografija idejnog rješenja islamskog centra u najvećem gradu Vojvodine.

Uz zahvale, kako je napisao muftije Ziljkić, prevashodno “Gospodaru svih svetova što nam je dao snage da ustrajemo u ovom projektu”, riječi zahvale uputio je predsjediku Pokrajinske Vlade Igoru Miroviću na podršci i prijedlogu lokacije.

“Posebnu zahvalnost dugujemo gradu Novom Sadu, potpredsjedniku Vlade Milošu Vučeviću i njegovim saradnicima koji su imali razumjevanja za naše potrebe i izašli nam u susret. Zahvaljujem se džematlijama Medzlisa IZ Novi Sad kao i dosadašnjem Reisu-l-ulemi Seadu ef. Nasufoviću koji je svojim autoritetom pomogao da se dođe do realizacije ovog projekta. Mubarek olsun neka je svim muslimanima i zajednicama muslimana širom Balkana i svijeta”, stoji u objavi muftije srbijanskog i vojvođanskog.

Prvi islamski centar u Novom Sadu pored mesdžida imaće sve prateće sadržaje, uključujući konferencojsku salu, učionice sa edukativnim centrom, vrtić, misafirhanu, halal restoran, sportske terene…

Lokacija islamskog centra je na Kaćkoj petlji, pored auto-puta, na ulazu u Novi Sad.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: