Aktuelno Društvo Regija Srbija

Vojska Srbije KFOR prepoznaje kao jedinu legitimnu oružanu formaciju na Kosovu

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije (VS) general Milan Mojsilović primio je danas u Beogradu komandanta KFOR-a general-majora Ozkana Ulutasa, koji je ovu dužnost preuzeo prošle nedjelje.

Na sastanku u Beogradu razgovarano je o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji na Kosovu i aktivnostima koje se mogu preduzeti radi unaprjeđenja mira i sigurnosti na, kako je saopšteno iz srbijanskog Ministarstva odbrane, prostoru južne srpske pokrajine.

“General Mojsilović je u razgovoru istakao da Vojska Srbije, u skladu s Rezolucijom 1244 Saveta sigurnosti Ujedinjenih nacija i Vojno-tehničkim sporazumom, KFOR prepoznaje kao jedinu legitimnu oružanu formaciju na Kosovu i izrazio očekivanje da će međunarodne snage sigurnosti preduzeti neophodne korake za deeskalaciju situacije u Pokrajini i zaštititi srpsko nacionalno, kulturno-istorijsko i vjersko naslijeđe”, objavljeno je na sajtu Ministarstva.

Ddaje se da je načelnik Generalštaba VS-e istakao značaj saradnje na svim uspostavljenim nivoima između Vojske Srbije i KFOR-a a u cilju očuvanja sigurnosti i prevencije kriza, uz potpuno i nepristrasno sprovođenje mandata koji je KFOR-u dat rezolucijom Saveta sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Na medijskim platformama KFOR-a sa ovog susreta još nije objavljen stav komandanta KFOR-a, turskog general-majora Ozkana Ulutasa.

Ulutas je zapovjedništvo nad KFOR- om, NATO misijom na Kosovu, preuzeo 10. oktobra.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: