Aktuelno Društvo Ekonomija Novi Pazar

Novopazarski ugostitelji: Dozvolite nam rad za vrijeme iftarskog vakta

U ime novopazarskih ugostitelja Senad Koničanin, vlasnik restorana “Saz”, obratio se javnim pismom predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić sa molbom da kompromisnim rješenjem olakšaju rad restoranima u vrijeme mjeseca Ramazana.

Koničanin je u ime svih ugostitelja Srbije, a posebno u ime ugostitelja iz Novog Pazara, Tutina i Sjenice uputio apel i dodatno upoznao javnost o teškom stanju u ugostiteljstvu.

Kako je kazao, ugostitelji su radili nešto manje od 3 mjeseca od početka epidemije, i to u avgustu i septembru, kada je bio dozvoljen rad na otvorenom.

“Sve obaveze prema radnicima, državi i svim preduzećima koje pružaju komunalne usluge izmirujemo na vrijeme. Ovog mjeseca ne vjerujem da ćemo moći izmiriti ove obaveze na vrijeme, jer prihoda nemamo mjesecima, a rashodi idu kao da radimo”, naglasio je u ime ugostitelja Koničanin.

Uputio je zahvalnost na pomoći koju su kao ugostitelji dobili prošle godine u vidu 3 mjesečne plate za radnike, pa i najavljenu dodatnu pomoć, ali, kako je kazao, taj iznos pomoći je nedovoljan i pokriva samo 10-15% obaveza koji su do sada imali za ovih godinu dana.

“13. aprila počinje mjesec Ramazan, za nas u regionu poseban mjesec. Unazad godinama većina ugostitelja kod nas i ne radi preko dana tokom Ramazana, već za vrijeme Iftara, a ako se mjere ne promijene mi nećemo moći da radimo niti da prihodujemo tokom ovog mjeseca”, podsjetio je on.

Iako svjestan aktuelnih mjera zabrane rada, Koničanin ja uputio molbu u ime ugostitelja da se iznađe rješenje i dozvoli lokalnim samoupravama da one, kako je predložio, donesu mjere koje se tiču njih, te im radno vrijeme produži za par sati.

Foto:fb, privatna arhiva

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: