29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Kultura Novi Pazar Sandžak

BNV: Uništavanjem nišana brišu se kulturni i historijski korijeni Bošnjaka

Bošnjačko nacionalno vijeće, kao krovna institucija Bošnjaka u Republici Srbiji, oštro osuđuje uništavanje nadgrobnih spomenika i traži od nadležnih institucija da preduzmu sve potrebne mjere kako bi se zaštitili i sačuvali nišani, a time i kulturni i historijski korijeni Bošnjaka.

“Devastacija” nišana na mezarluku “Gazilar” u Novom Pazarufoto: Medin Halilović – SNEWS

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) je saopštilo da kontinuirana devastacija nadgrobnih spomenika na „Gazilaru“, najvećem muslimanskom groblju u Novom Pazaru, kao i drugim muslimanskim grobljima, predstavlja trajno brisanje tragova kulturne i historijske baštine Bošnjaka.

“Izražavamo duboku zabrinutost zbog postupaka koji ukazuju da se ne pruža adekvatna zaštita naše kulturne baštine, i kao takvi upereni su protiv bošnjačkog naroda i njegovog postojanja na prostoru Sandžaka, te su u suprotnosti sa univerzalnim civilizacijskim i kulturnim tekovinama. Krivični zakonik Republike Srbije propisuje kao teži oblik krivičnog djela uništavanje kulturnih dobara. Za ovaj oblik djela zaprijećena je zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina”, navodi se u reagiranju iz predstavničkog tijela Bošnjaka..

Kako se ukazuje, u postupku izdavanje dozvole za premještanje nepokretnog kulturnog dobra, prema Zakonu o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, potrebno je prethodno mišljenje Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

“Smatramo da nijemo posmatranje ovog problema nije opcija, te pozivamo sve nadležne organe, a posebno Grad Novi Pazar i JKP „Gradska čistoća“ Novi Pazar kojem je povjereno upravljanje grobljima te Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, da zajedničkim naporima i djelovanjem sačuvamo vrijednosti i dostojanstvo naših predaka. Apelujemo i na međunarodne organizacije i institucije da jasno prepoznaju ovakve postupke i preduzmu adekvatne radnje u rješavanju problema”, poručuje se.

Bošnjačko nacionalno vijeće da je utvrdilo utvrdilo nišane za kulturno dobro od posebnog značaja Odlukom o utvrđivanju pokretnih i nepokretnih kulturnih dobara od posebnog značaja za bošnjačku nacionalnu zajednicu (“Sl. glasnik RS”, br. 97/2013 i 82/2016), a u skladu sa članom 18. Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

M.H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: