23 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

NUNS: Greška državnih organa ne podrazumeva ‘dozvolu’ za kršenje etičkih principa profesije

Nakon dosad nezabeležene tragedije u Srbiji, masovnog ubistva osmoro učenika Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu i čuvara te škole, te ranjavanja šestoro dece i njihove nastavnice, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izražava duboko saučešće porodicama žrtava.

Iz NUNS-a su dana pozvali koleginice i kolege da svojom profesionalnošću i iskazivanjem visokog stepena odgovornosti i istinske empatije učine da posledice tragedije dodatno ne uznemiravaju porodice žrtava kojima je u ovim trenucima najteže. Namera ime je da ovim apelom ukažu na to kako je moguće časno obavljati naš posao i u trenucima u kojima je profesija pred velikim izazovom, kao i da je izuzetno važno u izveštavanju o ovakvim događajima koji uključuju lični bol i šok da novinarska pitanja odražavaju duh saosećanja i diskrecije.

Podsećaju da su osnovne odredbe i smernice Kodeksa novinara Srbije u ovako tragičnim događajima povezane sa zaštitom privatnosti, pogotovu što su svedoci tragedije maloletnici. Kodeks utemeljuje našu obavezu da zaštitimo privatnost, kao i identitet sagovornika, što ne podrazumeva samo zaštitu imena (označavanje osumnjičenog inicijalima), već i zaštitu drugih podataka koji bi mogli da upute na njegov identitet.

„Žrtve i osumnjičeni često nisu svesni moći medija. Novinar je obavezan da to uzme u obzir, te da ne zloupotrebljava neznanje svojih sagovornika; Ukoliko žrtva nekog krivičnog dela pristane na razgovor, novinar ne sme da na osnovu tog razgovora otkrije identitet žrtve ili eventualnog počinioca“, predviđa naš Kodeks, kao i to da je novinar obavezan da „poštuje privatnost, dostojanstvo i integritet ljudi o kojima piše“, ukazuju iz ovog novinarskog udruženja.

U Kodeksu novinara Srbije piše i da „novinar mora da ima svest o moći medija, odnosno o mogućim posledicama po žrtvu ili počinioca ukoliko se otkrije njihov identitet“.

Tragedija u Beogradu, kako se podvčali, sada je već izvesno, prerasla je u svetsku temu i utoliko je značajnije poštovati norme propisane Kodeksom. Jedna od njih kaže da „čak i ukoliko nadležni državni organi objave podatke koji spadaju u domen privatnosti počinioca ili žrtve, mediji tu informaciju ne smeju da prenose“.

„Greška državnih organa ne podrazumeva ‘dozvolu’ za kršenje etičkih principa profesije“, propisuje Kodeks i ukazuje na to da „novinari i urednici naročito treba da izbegavaju spekulacije i prenošenje nedovoljno proverljivih stavova u izveštavanju o nesrećama i tragedijama u kojima ima stradalih ili su teško pogođeni materijalni i drugi interesi građana“, poručuju iz NUNS-a.

Ovo su, kako se zaključuje u reagovanju, neke od smernica koje otklanjaju dileme u vezi sa etičkim pristupom poslu, čime NUNS podržava dosadašnji profesionalni pristup svojih članica i članova i podseća na obavezu da se dosledno poštuju. Time naše članstvo, kao i druge kolege koje se bave novinarskim poslom, mogu da pokažu privrženost zanatskim okvirima, u trenucima teškim za društvo u celini, kada se na tragičan način pojavljuju pukotine urušenog sistema.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: