26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

MUP Srbije apeluje na vlasnike oružja da ga drže zaključano i bude nedostupno djeci

Nakon zločina u osnovnoj školi na Vračaru u Beogradu kada je jedan učenik iz pištolja ubio devet i ranio šest lica srbijansko Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na sve vlasnike oružja da svoje oružje drže savjesno, zaklјučano u sefovima, kasama ili ormarima, tako da bude nedostupno neovlašćenim licima, a posebno djeci. 

Takođe, apelujemo da vlasnici oružja provjere da li oružje drže nenapunjeno, odnosno odvojeno od municije, kao i da klјučeve ili šifre od kasa, sefova i ormara u kojima drže oružje učine nedostupnim drugim licima, posebno djeci, naveli su iz MUP-a Srbije.

U narednom periodu pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, kako se poručuje, preduzeće sve mjere kako bi se neposrednom kontrolom na adresi prijavlјenog prebivališta vlasnika oružja utvrdilo da li vlasnici oružja drže oružje u skladu sa važećim propisima o oružju – razdvojeno od municije i zaklјučano u adekvatnim ormarima, kasama i sefovima.

“Vlasnicima oružja za koje se kontrolom utvrdi da oružje čuvaju nesavjesno, tako da može doći u posed neovlašćenih lica i ugrozi bezbjednost lјudi, oružje će se oduzeti i podnijeće se zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka u skladu sa  Zakonom o oružju i municiji”, ukazali su iz MUP-a Srbije.

Načelnik Policijske uprave za Beograd Veselin Milić izjavio je da je K. K. (2009) prema dosadašnjim prikupljenim informacijama, mjesec dana planira krivično djelo koje je počinio u OŠ “Vladislav Ribnikar”, kada je u jutarnjim satima ubio čuvara i osam učenika i ranio još šest učenika i učiteljicu, da je imao plan škole u kojoj je utvrdio prioritetne ciljeve i način ulaska u nastavu, kao i spisak djece koju je planirao ubiti.

“Napravio je skicu ulaza i izlaza iz škole, koji je pronađen na njegovom stolu i kako je rekao odredio svoje prioritete. “Skeč pomalo liči na neku igru ili horor film, što ukazuje da je detaljno planirao po razredima škole, planirao kako ući u koju učionicu i kako likvidirati koje dijete i po kojem broju”, rekao je Milić, dodajući da motiv osumnjičenog još nije utvrđen.

Načelnik beogradske policije istakao je da je na mjestu događaja pronađeno oružje kojim je počinjeno krivično djelo i da je riječ o maloljetnom K:K. koji je uzeo oružje iz očevog stana.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: