19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Zdravlje

OB Novi Pazar naloženo da saopšti informacije u vezi konkursa i zapošljavanja

Povjerenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podatka ličnosti donio je tri rješenja kojima se nalaže Opštoj bolnici Novi Pazar da postupi po zahtjevima Inicijative slobodnih građana (ISG) i javnosti stavi na uvid informacije koje se odnose na način i zakonitost radnog angažovanja u toj zadravstvenoj ustanovi tokom prethodnih godina.

Rešenje 1-merged

Opštoj bolnici Novi Pazar je naloženo da postupi po zahtjevu za informacije koje se odnose na postupke zapošljavanja, konkursa, odluka, izbora kandidata, strategiju upravljanja ljudskim resursima, kao i pravne akte i pojasne diskrecione odluke direktora te zravstvene ustanove za period od 01.01. 2015. do 31.05. 2021. godine.

Rešenje 1-merged resenje 2 – merged

Kako je konstatovano u rješenjima povjerenika Opšta bolnica Novi Pazar je odbila da saopšti koliko je konkursa za prijem u radni odnos na određeno i neodređeno radno vrijeme bilo u periodu od 01.01. 2017. do 01.01.2021. godine, da li su konkursne komisije formirane za svaki konkurs ponaosob ili postoji stalna konkursna komisija. Takođe je, između ostalh, odbijeno da se dostave infomacije, odnosno odluke direktora OB Novi Pazar (Meha Mahmutovića) za formiranje svih konkursnih komisija za navedeni period, imena i prezimena svih članova konkursnih komisija sa stručnom spremom.

Povjernik je rješenjem poništio odluku OB Novi Pazar i naložio da ponovo odluči po zatjevu koji se tiče i dostavu informacija od javnog značaja koje se odnose na zapisnike konkursnih komisija, metodologiju evaluacije kandidata zajedno sa rang listama kandidata na svim konkursima iz tog perioda.

Udruženje Inicijativa slobodnih građana (ISG) iz Novog Pazara je saopštilo da u skladu sa rješenjima Povjerenika, Opšta bolnica Novi Pazar mora do kraja avgusta učiniti tražene informacije javnim odnosno postupiti po zahtjevima Inicijative slobodnih građana ili će pretrpeti kaznene mjere koje u nastavku postupka može izdati Povjerenik.

Inicijativa slobodnih građana je prethodnih mjeseci uputila nekoliko zahtjeva za pristup informacijama od javnog značaja zdravstvenim ustanovama u Novom Pazaru kojima su tražene informacije u vezi broja uposlenih, procedura upošljavanja i specijalizacija.

“Novopazarski Dom zdravlja i Zavod za javno zdravlje su odgovorili na zahtjeve Inicijative slobodnih građana dok Opšta bolnica već par mjeseci ne odgovara na naše zahtjeve. Inicijativa slobodnih građana je o postupanju Opšte bolnice obavjestila Poverenika za informacije od javnog značaja koji je odlučio po zahtjevu, odnosno podržao legitimne zahteve građana”, ističu iz ovog udruženja uz dostavu faksimila rješenja Povjerenika.

Uputili su poziva svim građanima da im se obrate ukoliko, kako navode, imaju problema u dobijanju usluga od strane Opšte bolnice u Novom Pazaru “kako bi pronašli način da se što prije isprave neregularnosti u radu ove zdravstvene ustanove”.

“ISG će nastaviti da radi i deluje u interesu građana našeg grada i regiona i u cilju izgradnje bolje i pravednije zajednice”, poručili su.

Opšta bolnica Novi Pazar je u proteklih godinu dana odbila da postupi po više zahtjeva za pristup informacijama od javnog značaja koje su uputili mediji i udruženja građana. U nekim zahtjevima ta zdravstvena ustanova nije postupila ni po nalozima iz rješenje Povjerenika za pristup informacijama od javnog značaja i zbog toga je kod Vlade Srbije pokrenut izvršni postupak.

 

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: