26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Ekonomija Sandžak

Pomoć u pokretanju biznisa za 53 privrednika

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac uručio je ugovore korisnicima grantova za samozapošljavanje sa teritorije grada Novog Pazara, u okviru projekta ,,Reintegracija – podrška održivoj (re)integraciji povratnika u Srbiji’’, saopšteno je iz Gradske uprave.

“Ukupno 53 lica sa teritorije Sandžaka, od čega čak 33 iz Novog Pazara, dobilo je grantove u pojedinačnoj vrijednosti do tri hiljade eura, u vidu opreme i mašina”, stoji u saopštenju.

Gradonačelnik Biševac zahvalio je partnerima i naveo da je u programe samozapošljavanja, novog zapošljavanja i različitih obuka do sada uloženo preko million eura.

“Uz dalju podršku Agencije SEDA, dobitnici grantova započinju jednu ozbiljnu priču, a među njima je, što nam je posebno drago, značajan broj žena preduzetnica”, kazao je gradonačelnik Biševac.

Kako se dodaje, proizvodnja meda, frizerski i kozmetički saloni, usluge šivenja, autoperionica, samo su neke od biznis ideja prezentovanih u okviru ovog kruga podrške , te je ukupno 98 porodica sa teritorije Sandžaka stvorilo nezavisan izvor prihoda i priliku da ostvari bolje uslove života.

Pored direktne pomoći socijalno ugroženim porodicama iz povratničke populacije, radi se i na jačanju lokalnih kapaciteta u oblasti socijalne zaštite, kroz stručne seminare i razvoj lokalnih strateških dokumenata.

Projekat „RE!NTEGRACIJA – Podrška održivoj (re)integraciji povratnika u Srbiji” sprovodi nemačka organizacija Udruženje samarićanskih radnika (ASB) i udruženje građana Inicijativa za razvoj i saradnju (IDC), u saradnji sa gradom Novim Pazarom, opštinom Tutin i opštinom Sjenica, i lokalnim partnerima na Projektu, Regionalnom razvojnom agencijom Sandžaka – SEDA i Muslimanskim humanitarnim društvom ”Merhamet – Sandžak”.

“Projekat finansira Savezno Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Republike Nemačke u okviru programa Engagement Global”, upoznali su javnost.

Foto:Grad Novi Pazar

Povezane vijesti

%d bloggers like this: