Aktuelno Društvo Sandžak Srbija

Obilježavanje 30. godišnjice od zločina u Štrpcima

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) u Prijepolju organizuje komemorativnu akademiju i mimohod šutnje povodom 30 godina od zločina u Štrpcima, najavljeno je danas iz predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji.

Komemoracija i izložba slika “Zločini bez granica” biće održana u prijepoljskom Domu kulture. Mimohod šutnje uslijedit će nakon akademije do spomenika “Štrpci”.

– Za ubistvo 20 nedužnih četverici 35 godina zatvora

Posebno odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu 7. februara ove godine objavilo je presudu za zločin u Štrpcina, izreklo je prvostepenu presudu kojom je četvericu optuženih pripadnika Vojske republike srpske (VRS) osudilo na ukupno 35 godina zatvora.

Zbog otmice i ubistva 20 civila, za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva ( iz čl. 142. st. 1. u vezi člana 22 KZ SRJ.) četvorica optuženih, Gojko Lukić, Duško Vasiljević i Jovan Lipovac osuđeni su na po 10 godina zatvora, a Dragan Đekić na 5 godina zatvora.

Za ovaj zločin 2019. godine pptuženi su bivši pripadnici Vojske Republike Srpske i paravojne jedinice “Osvetnici” i osuđeni su zbog toga što su na željezničkoj stanici „Štrpci“ 27. februara 1993. godine zaustavili brzi voz broj 671 koji je saobraćao na relaciji Beograd-Bar 1993. godine i oteli 20 putnika nesrpske nacionalnosti i prema njima nečovječno i okrutno postupali.

Otete putnike odveli su u školu u mjestu Prelovo, gdje su ih najprije opljačkali, a zatim šamarali, šutirali nogama, udarali kundacima pušaka. Potom su ih bez odjeće i bose odveli do napuštene kuće blizu obale rijeke Drine, gdje su ih ubili, a njihova tijela potom bacili u rijeku.

Pripadnici VRS-a su 27. februara 1993. godine oteli i ubili 19 državljana SRJ i jedno NN lice. Od državljana SRJ, njih 18 su bili Bošnjaci, a jedan je bio Hrvat, svi su živjeli u Srbiji i Crnoj Gori – u Beogradu, Prijepolju, Bijelom Polju i Podgorici. Žrtve ovog zločina su: Esad Kapetanović, Iljaz Ličin, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović, Halil Zupčević, Senad Đečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Tomo Buzov, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić i jedno nepoznato lice. Najstarija žrtva imala je 59, a najmlađa 16 godina.

Do danas su pronađeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve. Tijelo Halila Zupčevića pronađeno je krajem 2009. godine na obali jezera Perućac, a posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera i Iljaza Ličine nađeni su u istom jezeru 2010. godine. Ostale žrtve se i dalje nalaze u evidencijama nestalih lica.

Za zločin u Štrpcima trenutno se vode postupci pred sudovima u BiH i Srbiji.

Porodice žrtava, od kojih su većina državljani Srbije, do danas ne uspjevaju da dobiju status članova porodica civilnih žrtava rata koji bi im omogućio skromnu materijalnu podršku, kao i priznanje patnji koje su preživjeli.

Izvor: Behar TV

Povezane vijesti

%d bloggers like this: