20 Aprila, 2024
Aktuelno Crna Gora Društvo

Etički odbor MUP-a Crne Gore o maltretiranju albanskog profesora čeka izjašnjenje unutrašnje kontrole policije

MUP Crne Gore je danas saopštio da će se Etički odbor, u cilju tačnog i objektivnog informisanja javnosti, a u odnosu na video zapis koji se pojavio u medijima i na društvenim mrežama, na kojem se vidi policijski službenik Sektora granične policije kako upotrebljava fizičku silu prema državljaninu Albanije, izjasniti nakon okončanja postupka pred unutrašnjom kontrolom policije.

Navodi se da se video zapis ovog događaja pojavio u medijima 17. januara 2023. godine.

Istog dana predsjednica Etičkog odbora uputila je ostalim članovima inicijativu za ocjenu etičnosti postupanja policijskih službenika Sektora granične policije. Prva sjednica Etičkog odbora nakon ove inicijative održana je 23. januara i članovi su razmatrali predmet, odnosno analizirali tada dostupni video snimak. Radi uvida u sve okolnosti Etički odbor je zatražio dopunu dokumentacije od strane Sektora granične policije. Spisi predmeta formirani u odnosu na postupanje policijskih službenika uredno su dostavljeni Etičkom odboru od strane SGP, a koje je Etički odbor razmatrao na sjednici održanoj 20. februara ove godine.

“Imajući u vidu da je i Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije pokrenulo postupak u skladu sa svojim nadležnostima, Etički odbor je na sjednici 20. februara zauzeo stav da se o ovom predmetu izjasni (da mišljenje) nakon okončanja postupka pred unutrašnjom kontrolom. Ovo iz razloga što unutrašnja kontrola ima veći opseg nadležnosti, te može saslušati policijske službenike, uzeti izjave, prikupiti dodatne podatke, koje će Etički odbor cijeniti i u konačnom dati mišljenje. Napominjemo da Etički odbor nije imao uvid u video objavljen juče, 21.02. već samo video zapis objavljen 17. januara”, piše u saopštenju MUP-a Crne Gore.

Na Facebook stranici “Podgorički vremeplov” objavljen je video snimak na kojem navodno crnogorski policajci maltretiraju stranog državljanina. Albanska alternativa saopštila je da je u pitanju albanski državljanin prof. dr Petraq Miloa, univerzitetski profesor i bivši savjetnik za javne finansije i monetarnu politiku premijera Albanije.

https://www.facebook.com/search/top?q=podgori%C4%8Dki%20vremeplov

Albanski mediji su objavili i video na koje se vidi kako crnogorski policajac izvodi državljane Albanije iz vozila tiranske registracije, odvodi i, uz prisustvo više lica, pretresa ih naslonjene uz parkirano vozilo u blizini.

Riječ o događaju od 15. januara koji se desio na Zajedničkom graničnom prelazu Sukobin – Murićani, kao i da je  objavljen stari snimak istog događaja koji je snimljen iz drugog ugla.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: