27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja: U Srbiji preko 6.304 prijave digitalnog nasilja

Danas, širom svijeta, je sa sve većom upotrebom mobilnih telefona i interneta vršnjačko nasilje je dobilo novi oblik u digitalnom svijetu, od uvredljivih poruka, širenja glasina i izbacivanja iz vršnjačkih čet grupa, čime se djeca isključuju iz društva, istakao je, povodom Dana borbe protiv vršnjačkog nasilja srbijanski ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije, Mihailo Jovanović.

Kako je navedeno iz Vlade Srbije istraživanje programa Nova pismenost, koji zajedno sprovode USAID i Propulsion, pokazuje da djeca i adolescenti provode više vremena na internetu i društvenim mrežama nego ikada ranije, tačnije više od dva sata dnevno na društvenim mrežama i oko sat vremena na drugim sajtovima. 

Jovanović je ukazao na to da se Ministarstvo informisanja i telekomunikacija kontinuirano zalaže za stvaranje sigurnog okruženja za djecu i mlade.

“Vršnjačko nasilje je ozbiljan problem koji može imati dugoročne posljedice”, rekao je on, istakavši da Ministarstvo aktivno radi na tome da osigura da sva djeca imaju pristup podršci i resursima koji su im potrebni kako do ovakvih situacija ne bi dolazilo ili, ukoliko dođe, da znaju kako pravilno da reaguju.

On je podsjetio na to da žrtve vršnjačkog nasilja i njihovi roditelji mogu da se obrate za pomoć Nacionalnom kontakt centru za bezbjednost djece na internetu na broj telefona 19833 ili putem platforme „Pametno i bezbedno”.

On je istakao da je od početka rada, Nacionalni kontakt centar primio preko 6.304 prijave digitalnog nasilja, od kojih se 548 odnosi na vršnjačko nasilje putem interneta među đacima osnovnih škola.

Edukatori centra su, kako je dodao, održali više od 532 prezentacije o bezbjednosti djece na internetu u 201 osnovnoj i srednjoj školi širom Srbije, a edukacijama je prisustvovalo 20.932 djece i 6.156 roditelja.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija i Nova pismenost zajednički su izdali Priručnik medijske pismenosti za roditelje koji se besplatno može preuzeti na adresi novapismenost.rs.

Izrađen po najvišim standardima Uneska, priručnik kroz seriju primera i praktičnih savjeta pomaže odraslima da sa najmlađima vode kompetentan, sadržajan razgovor o bezbjednosti na internetu i omoguće sigurno odrastanje svoje djece u složenom medijskom i digitalnom okruženju.

Izvor: Vlada Srbije

Povezane vijesti

%d bloggers like this: