27 Aprila, 2024
Aktuelno Crna Gora Društvo Sandžak

Obilježavanje Dana Bošnjaka u Crnoj Gori

Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori svim pripadnicima bošnjačkog naroda čestitalo je 22. mart, Dan Bošnjaka u Crnoj Gori.

▫️Podsjećamo da je 22. mart 2003. godine, jedan od najznačajnijih datuma novije historije Bošnjaka u Crnoj Gori i predstavlja prekretnicu na putu sazrijevanja nacionalne i identitetske svijesti. Tog dana je donešena Deklaracija o reafirmaciji nacionalnog imena Bošnjak u Crnoj Gori, čime su stvorene pretpostavke da se ispravi historijska nepravda učinjena bošnjačkom narodu oduzimanjem prava na javno korišćenje svog nacionalnog imena. Također, ovim činom predstavnici bošnjačkog naroda su jasno i nedvosmisleno potvrdili svoju utemeljenost na prostorima Crne Gore i iskazali opredjeljenje da svoj identitet i posebnosti njeguju u njenoj modernoj i demokratskoj društvenoj realnosti”, navedeno je u čestitci .

Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori tradicionalno ovaj datum obilježava manifestacijom “Dani kulture Bošnjaka”, priređujući niz događaja kojima se kroz prezentaciju kulture prikazuje baština i savremeno stvaralaštvo bošnjačkog naroda u Crnoj Gori.

▫️Ove godine Dane kulture Bošnjaka započeli smo predstavljanjem antologije poezije Safeta Hadrovića Vrbičkog na Cetinju, što je bio bio uvod u manifestaciju, koju ćemo nastaviti nakon Ramazana sa odabranim programima iz bošnjačkog stvaralaštva”, poručičo je Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori

Povezane vijesti

%d bloggers like this: