25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Regija

Obilježena 23. godišnjica zločina u Račku

U mjestu Račak, ko Prištine, danas je obilježena 23. godišnjica zločina.

Premijer Republike Kosovo Albin Kurti zajedno sa predsednicom Republike Kosovo Vjosom Osmanijem i predsednikom Skupštine Republike Kosovo Glauk Konjufcem odao je počast i položio vijence s cvijećem u Memorijalnom kompleksu Račak, gdje su sahranjena tijela 45 žrtava masakra koji su počinile srpske snage sigurnosti 15. januara 1999. godine.

Nakon odavanja počasti, trojica državnih lidera, zajedno sa preživjelim od masakra u Račku, Ramë Shabanijem i svjedokom Metushom Ramadanijem, obišli su mjesta zločina, u dolini zvanoj Kodra e Bebushi.

Tamo su čuli priču o preživjelom Rameu Shabaniju, koji je imao 33 godine, kada su srpske snage 15. januara 1999. ubile njegovog 22-godišnjeg brata i 11 njegovih rođaka.

Kurti je na 23. godišnjicu masakra u Račku rekao da se historija zemlje ne može pisati bez dokaza o tome šta se dogodilo u ovom u selu 1999. godine, prenosi Ekonomia Online.

Prema njegovim rečima, ono što se desilo u Račku ne može se zaboraviti niti prepisati, dodajući da je ovo mjesto ključan datum za državu.

Kako je rekao, zbog toga za ovaj zločin koji je izvršila srpska paravojna policija, žele pravdu.

“Naše sjećanje je večno jer je naš narod proživeo užas. Ubili su 45 civila, uključujući žene i djecu. Odjek čina zločina nad Račkom odjeknuo je širom sveta. Hstorija Kosova se ne može pisati bez Račka koji je bio žrtva preko 400 zločina. Takvi masakri bi se nastavili širom Kosova jer je Miloševićeva Jugoslavija sprovodila svoju namjeru. Svaki put kad dođem u Rečak, bude mi teško”.

Kazao je da je poricanje genocida završna faza genocida.

“Želimo pravdu”, zaključio je premijer Kosova.

Mjesto zločina u selu Račak

Bivši američki diplomata Vilijam Voker učestvovao je putem video poruke na ceremoniji obeležavanja 23. godišnjice masakra u Račku, spriječen da doputuje na Kosovo zbog pandemije i operacije koju je imao, piše Gazeta Ekspress.

Voker je u ovom video obraćanju govorio o napretku koji su Račak i Kosovo uopšte postigli tokom ovih godina.

Zamjenica predsjednika Demokratske partije Kosova Vljora Čitaku zajedno sa predstavnicima stranke odala je počast Memorijalnom kompleksu u Račku.

Na godišnjicu masakra Čitaku je rekla da ni poslije 23 godine “nemamo izvinjenje srpske države”.

„Žalosno je što 23 godine nakon masakra u Račku još uvek nemamo izvinjenje srpske države“, rekla je ona.

Prije 23 godine, 15. januara 1999. godine, mještani Račka i Štimlja, probudili su se rano ujutru od pucnjave koja je bila uobičajena u tom periodu rata.

Srbijanski ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je povodom godišnjice događaja u Račku 1999. godine izjavio da je Račak je strašna i velika laž.

“Račak je laž koja je poslužila kao opravdanje za početak NATO agresije na SRJ. Račak je laž koja je poslužila kao opravdanje da se ubije preko stotinu naše djece. Ta laž mora da bude raskrinkana”, izjavio je Vulin, objavljeno je na sajtu MUP-a Srbije.

Tog dana u ovom selu, udaljenom 30-ak kilometara od Prištine, srpske policijske i vojne snage ubile su 45 albanskih civila. Ovaj događaj je tadašnji šef Verifikacione misije OEBS-a na Kosovu Vilijam Voker opisao kao masakr.

Izvor: RTK2, Vlada Kosova, MUP Srbije, SNews

Në 23 vjetorin e Masakrës së Reçakut, kryeministri Kurti bëri homazhe në varrezat në Reçak

Povezane vijesti

%d bloggers like this: