25 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo

Obilježeno 29 godina od strijeljanja 224 Bošnjaka i Hrvata na Korićanskim stijenama

Dvije stotine ruža bačeno je s litice na lokalitetu Korićanskih stijena na Vlašiću, gdje su 21. augusta 1992. godine strijeljana 224 Bošnjaka i Hrvata.

Na lokalitetu Korićanskih stijena na Vlašiću obilježena je 29. godišnjica stradanja prijedorskih i kotorvaroških Bošnjaka i Hrvata, javlja Anadolu Agency (AA).

Muškarce, prethodno zatvorene u prijedorskim logorima, pod izgovorom razmjene, na Korićanskim stijenama postrojili su pripadnici interventnog voda tadašnje policije Republike Srpske iz Prijedora.

Naredivši im da kleknu, pucali su im u leđa nakon čega su njihova tijela padala u ponor dubok više od 300 metara. Na tom stratištu danas su porodice ubijenih, preživjeli i članovi Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini proučili Fatihu i odali počast ubijenim.

“Izgubila sam sina od 17 godina. Godine 1992. odvojili su nas. Našli smo nešto malo posmrtnih ostataka”, kazala je Lihović.

Munevera Avdić, predsjednica organizacije porodica šehida, poginulih boraca i nestalih osoba Kotor-Varoš, podsjetila je da su oni suorganizatori današnjeg obilježavanja.

“Do danas se u Bosni i Hercegovini traži još više od 7.500 nestalih osoba. Nismo zadovoljni tempom traženja nestalih osoba. Porodice umiru, njihovi najmiliji se ne pronalaze, a oni odlaze na drugi svijet ne znajući šta je bilo sa njihovim članovima porodica. Ovim putem apelujem na sve institucije koje se bave tim pitanjem da ubrzaju proces traženja nestalih”, dodala je Avdić.

izvor/foto:Anadolu Agency (AA)

Povezane vijesti

%d bloggers like this: