26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Regija Srbija

Srbija od ranije naplaćuje probne tablice, Srbi s Kosova šutjeli o obavezi da zamijene registarske tablice

Nataša Kandić, koordinatorka Koalicije za osnivanje REKOM (Regionalne komisije za ratne zločine), podsjetila je na svom Twitter profilu kako su Srbi, političari sa Kosova, šutjeli godinu dana o roku koji su dobili za zamjenu registarskih tablica, a sada organiziraju proteste.

“MUP Kosova je početkom 2020. dao rok da se tablice KS do 14.9.2021. zamijene tablicama sa oznakom RKS. O tome su kosovski političari Srbi šutjeli, vjerovatno po zadatku, a sada organizuju proteste. Od 90-ih isti scenarij. A to što Srbija naplaćuje probne tablice, to je kao uredu?, napisala je Kandić.


Kosovska policija jučer je je počela skidati registarske tablice s oznakama sjevera Kosova, a sva vozila s tablicama iz Srbije koja ulaze na Kosovo moraju imati probne registarske oznake i platiti osiguranje. Jedine važeće tablice od sada su one s oznakama RKS (Republika Kosovo).

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani reagovala je na zahtjev Evropske unije da Kosovo i Srbija smire tenzije povodom novonastale situacije na sjeveru Kosova zbog uvođenja reciprociteta.

Osmani je poručila da je Srbija ta koja krši sporazume iz Brisela, ne Kosovo.

“Kosovo je danas sprovelo u potpunosti sporazume potpisane u Briselu, koje je Srbija ignorisala i još ne uspijeva da sprovede. Reciprocitet po pitanju registarskih tablica ne može se smatrati kao akcija koja je pristrasna i koja je proizvela tenzije, već je to bilo djelovanje u skladu sa potpisanim sporazumom u Briselu. Poštovanje tog dogovora bi trebalo da traži i Evropska unija. Srbija je ta koja se od 2016. ponaša “jednostrano” i ne poštuje potpisane sporazume”, kazala je Osmani.

– Vučić odbio prijedlog zemalja Kvinte

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbednost, da Srbija traži povlačenje svih trupa koje su upale na sjever Kosova i hitan odgovor EU da li postoji Briselski sporazum o pravnom prometu. Poručuje da je odbio “tobožnje kompromisno rešenje Kvinte koje bi unižavalo Srbiju”.

Istakao je da će Srbija nastaviti da insistira na očuvanju mira, pune stabilnosti i sigurnosti, ali i pune sigurnosti za srpsko stanovništvo na Kosovu.

“Smatramo neprimjerenim izjave u kojima se Beograd i Priština izjednačavaju. Srbija želi da nastavi dijalog ali ne želi da prihvati sporazume iz kriminalnih akcija”, poručuje srbijanski predsjednik.

Na Sjeveru Kosovu noć je protekla napeto, ali mirno nakon jučernjeg raspoređivanja specijalnih jedinica Rosu.

Saobraćaj je i dalje zatvoren, a na Jarinju je povećan broj okupljenih Srbi su oko zapaljenih vatri.

Podsječamo da Srbija za građane Kosova prijenjuje  obavezu da prilikom ulaska u Srbiju plaćaju i postavljaju umesto kosovskih srbijanske registarske tablice. Na osnosu reciprociteta po tehničkom dijelu Briselskom sporazumu od juče  za vozila sa srbijanskim tablicama to su uvele i vlasti Kosova.

Izvor: faktor.ba, rts.rs, SNews

Foto: Kosova Police

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: