4 Decembra, 2023
Aktuelno Bosna i Hercegovina Crna Gora Ekonomija Regija

Od danas se ukida roming za BiH, Crnu Goru, Albaniju i Sjevernu Makedoniju

Roming između Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Albanije biće ukinut od danas, potvrdio je Tanjugu pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Milan Dobrijević.

Kako je saopšteno, cijene po kojima ste razgovarali, slali SMS poruke i koristili podatke na mobilnim mrežama u nacionalnom saobraćaju biti identične na teritoriji Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije.

On je naglasio da su cijene usluga mobilne telefonije izjednačene za sve navedene zemlje, ali je zamolio građane da se prije puta kod svojih operatora informišu o detaljima zbog različitih paketa usluga koje imaju, kako ne bi dolazilo do nesporazuma i neprijatnosti.

Dobrijević je rekao kako ne postoje suštinska ograničenja u pogledu korištenja usluga mobilne telefonije, ali je dodao da je, po ugledu na zemlje EU, uvedena politika fer korištenja.

“Ona se svodi na to da korisnik ne treba pretežno da boravi u drugoj zemlji i da tamo koristi karticu opetratora iz svoje matične zemlje. Ako idete na more na 10 ili 20 dana, ne može doći do situacije sa nefer korištenjem kartice, jer se ponašanje korisnika uzorkuje na četiri mjeseca”, naglašava Dobrijević.

On je objasnio da, ukoliko u tom periodu dođe do pretežnog ili isključivog korištenja kartice srbijanskog operatora u nekoj od navedenih okolnih zemalja, tada će ga operator opomenuti.

“Korisnik nakon toga može da koriguje svoje ponašanje. Tek ukoliko ne postupi po upozorenju, operator ima pravo da naplati naknadu za roming, ali ne očekujemo da će se to događati u praksi”, naveo je Dobrijević.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: