25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Ekonomija Novi Pazar Putovanja

Sve izvjesnija izgradnja brze saobraćajnice Kraljevo-Novi Pazar

Javno preduzeće putevi Srbije raspisalo je tender za izradu studije opravdanosti sa Generalnim projektom izgradnje brze saobraćajnice prvog B reda Kraljevo-Ušće-Raška-Novi Pazar u dužini od 125 kilometara.

Kako je navedeno u tehničkoj dokumentaciji, cilj ovog dokumenta je da predstavi ekonomsku analizu potencijala buduće saobraćajnice.
“Prethodna studija opravdanosti predstavlja u suštini ekonomsku analizu generalnog projekta deonice sa ciljem da se dobiju pouzdani pokazatelji na osnovu kojih bi se definisao prioritet daljeg projektovanja i izgradnje razmatrane deonice”, navedeno je u dokumentaciji.
Također, dokumentacija treba da sadrži sve grafičke i numeričke priloge koji su u skladu sa definisanom metodologijom za koju je objavljen poseban priručnik.
Studija opravdanosti obuhvata nekoliko elemenata koji moraju biti obuhvaćenji prilikom izrade dokumentacije kao što je projektovanje tipa puta i sistema eksploatacijeIzrada geoloških i topografskih karti, usklađivanje regulative sa važećim pravnim propisima i planskim dokumentima (Prostorni plan Republike Srbije, niži planski dokumenti – šlanovi generalne i detaljne regulacije), saobraćjna analiza područja, topografske i geotehničke analize područja, kao i predmjer radova, njihova etapnost i troškovi
Na potezu ove deonice već se krenulo sa konkretnim radovima. Putevi Srbije već su raspisali javni poziv za izvođače radova na magistralnom putu Novi Pazar-Raška.
Vrijednost tendera za izradu studije izvodljivosti iznosi 125 miliona dinara.
Izvor:E kapija

Povezane vijesti

%d bloggers like this: