Aktuelno Društvo Srbija

Od utorka ublažavanje mjera

Vlade Republike Srbije je saopštila da su, a u skladu sa epidemiološkom situacijom i mišljenjem struke, donijete odluke u vezi sa ublažavanjem određenih mjera u vezi sa sprečavanjem širenja virusa COVID-19.

Građani stariji od 65 godina, moći će počev od sutra, utorkom, petkom i nedjeljom da izlaze u šetnju u trajanju od pola sata. Oni će svojih pola sata za šetnju moći da iskoriste u periodu od 18 časova do 1 sat iza ponoći, najviše šest stotina metara od mjesta stanovanja.

Od utorka, 21. aprila, dozvoljen je rad poslodavcima iz oblasti pružanja usluga, poput automehaničarskih i vulkanizerskih radnji, obućara, krojača, hemijskih čišćenja, škola za obuku vozača kao i poslodavcima iz oblasti trgovine na malo – knjižare, trgovci motornim vozilima, biciklima, nautikom, tehničkom robom, građevinskim materijalom.

Zelene pijace (na otvorenom i zatvorenom prostoru) od sutra su ponovo otvorene uz obaveznu primjenu svih mjera zaštite.

Vlada takođe poziva poslodavce u oblasti građevinarstva (visokogradnja i niskogradnja) da nastave rad u punom kapacitetu radom od sutra, 21. aprila. Svi poslodavci su u obavezi da radnicima obezbjede zaštitna sredstva (maske, rukavice i dezinfekciona sredstva) i rad se mora obavljati uz poštovanje socijalne distance. Poslodavci su dužni da izrade poseban plan mjera rada tokom vanrednog stanja, dok su zaposleni u obavezi da to poštuju.

Oni koji i dalje nisu u mogućnosti da nastave sa radom su objekti čiji rad podrazumeva okupljanje velikog broja ljudi, poput radnji različitih delatnosti koje se nalaze u tržnim centrima. Takođe, rad i dalje nije dozvoljen u delatnostima koje podrazumjevaju blizak fizički kontakt, tako da frizerski saloni, saloni za negu ljepote, teretane i fitnes centri i dalje ostaju zatvoreni.

Bitno je naglasiti još jednom da se rad u objektima i djelatnostima kojima je to od sutra dovoljeno može obavljati isključivo uz poštovanje svih mera zaštite i korišćenje sredstava za dezinfekciju i zaštitnih sredstava – maski i rukavica.

Vlada Republike Srbije je nastaviće da prati situaciju u vezi sa virusom COVID-19 i da prilagođava svoje mjere u skladu sa aktuelnom epidemiološkom slikom. Još jednom je upućen apel na sve građane da se pridržavaju svih mjera bez izuzetka, jer je to. kako se ukazuje, jedini način da svi zajedno pobjedimo ovu zaraznu bolest.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: