25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus

Klima i životna sredina će najviše uticati na budućnost čovječanstva

Dok se čitav UN sistem zajedničkim snagama suprotstavlja pandemiji korona virusa, Organizacija kroz inicijativu UN75, povodom svoje 75. godišnjice, nastoji otvara više prostora za za glasove svjetske javnosti, saošteno je danas iz sjedišta UN-a.

Inicijativa UN75 je pokrenuta u januaru, a trajaće cijele 2020. godine da bi se svima pružila prilika da učestvuju u formulisanju globalnih prioriteta učešćem u dijalogu u sklopu inicijative ili popunjavanjem jednominutnog upitnika dostupnog na adresi www.un75.online, takođe i na srspkom jeziku.

Preliminarni nalazi, zasnovani na podacima prikupljenim od 1. januara do 24. marta 2020, objavljeni su danas i dostupni su na linku.

Neki od ključnih nalaza pokazuju da je ogromna većina, 95 ispitanika ispitanika/ca – saglasna da države treba da sarađuju u odgovoru na globalna kretanja, što predstavlja ubjedljiv rast u odnosu na kraj februara, kada je širenje COVID-19 pokrenulo potres koji je zahvatio čitav svijet. Podršku su izrazili ispitanici/ce iz svih starosnih grupa i nivoa obrazovanja.

Među idejama za jačanje međunarodne saradnje su delotvornija partnerstva sa civilnim društvom i privatnim sektorom, kao i veće učešće žena, mladih, autohtonih naroda i ugroženih grupa u formulisanju javne politike.

Klima i životna sredina su se našle na vrhu liste problema koji će najviše utjecati na budućnost čovječanstva, sa preko dva puta više glasova nego bilo koji drugi problem. Konflikti i nasilje su na drugom mjestu, dok su zdravstveni rizici od početka marta skočili na treće.

Kao pet najvećih prioriteta za budućnost izdvojeni su zaštita životne sredine, zaštita ljudskih prava, smanjenje konflikata, jednak pristup osnovnim uslugama, i nulta diskriminacija.

„Unaprijed se radujem našem daljem radu na svrsishodnom obilježavanju sedamdeset pete godišnjice naše Organizacije, kao i prilici da ovaj jubilej iskoristimo da promislimo o multilateralnoj saradnji koja je u ovom trenutku potrebna svijetu, kako u reagovanju na aktuelnu pandemiju, tako i ostvarivanju dugoročnijih ciljeva radi kojih su Ujedinjene nacije i osnovane“, izavio je Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

UN su početkom godine pokrenule inicijativu UN75, koja predstavlja najveći poduhvat Organizacije usmjeren ka sagledavanju javnog mnjenja i prikupljanju prijedloga za rješavanje najvećih svjetskih izazova od najširih krugova sagovornika.

Podaci iz 186 država, uključujući i Srbiju, ukazuju na najširu javnu podršku međunarodnoj saradnji – uz značajan porast od početka širenja COVID-19 u svijetu. Podaci su prikupljeni kroz više stotina razgovora i anketu preko interneta.

Inicijativa povodom 75. godišnjice Ujedinjenih nacija, koju je pokrenuo generalni sekretar UN, značajno se razlikuje od prethodnih jubileja po tome što se manje bavi uspjesima UN, a više je usredsređena na to se da čuje glas svjetske javnosti, a posebno mladih ljudi. Tokom 2020. godine, tim inicijative UN75 će sakupljati gledišta javnosti o globalnim izazovima i rješenjima.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: