28 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak

Odjeljenje za informisanje “zaturilo” zahtjeve za izjave i informacije

Iz Odjeljenja za informisanje Gradske uprave Novog Pazara zvanično je potvrđeno da, u dva slučaja, nisu mogli da pronađu zahtjeve za davanje izjava i informacija koje je uputila redakcija SNEWS-a. Potvrđeno je i da SNEWS nije na spisku sa ostalim medijima, te da taj spisak nije zatvoren dokument.

Kako je navedeno u odgovoru koji je potpisala rukovodilac tog odjeljenja Hana Salihagić uvidom u pisarnicu gradske uprave za izvorne i povjerene poslove i službenoh mejla odjeljenja “informisanje”novipazar.org.rs” nije pronađen zahtjev koji se odnosi na davanje izjave/informacije Komunalne milicije od 22. februara ove godine i Zahtjev odjeljenju za informisanje od 8. marta također ove 2023. godine.

Odgovorajući po zahtjevu za pristup informacijama od javnog značaja Gradska uprava Novog Pazara je listinga mejlova medija i novinara u Novo Pazaru potvrdila da se na toj listi ne nalazi ni jedma mejl adresa SNEWS-a, niti novinara koji radi na naš medij.

SNEWS je u zahtjevu od 8. marta upućen na “grad@novipazar.org.rs”, “kabinet@novipazar.org.rs”, “skupstina.grada@novipazar.org.rs” i hana.salihagic@novipazar.org.rs tražio da u mailing listu ostalih medija ivrsti mejl aderse našeg medija i redovno nam, kao svim ostalim registrovanim medijima, šalju informacije, saopštenja i druge sadržaje o radu i aktivnostima Gradske uprave Novog Pazara i njenih organa.

“Podsjećamo Vas da je Zakonom o javnom informisanju i medijima (“Sl. glasnik RS”, br. 83/2014, 58/2015 i 12/2016), član 4. st. 2 propisano: Zabranjena je neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu”, navedeno je u tom zahtjevu.

Prije i nakon ovog zahtjeva, ali i prije dva dana kada je Hani Salihagić to usmjeno i direktno predočeno, Gradsak uprava Novog Pazara nije uvrstila naš medij sa ostalima.

Do danas nismo dobili nikakav odgovor niti obrazloženje zbog ovakvog odnosa, a na naše adrese iz Gradske uprave Novog Pazara, ne stižu nikakvi sadržaji, čak ni obavještenja koja se tiču opšteg, javnog interesa.

SNEWS je već nekoliko godina izložen diskriminatorskom odnosu od strane Gradske uprave Novi Pazar i njenih organa i službenika i tome je već obavjestio novinarska udruženja i predočiće ih međunarodnim orgnizacijama.

Podsjećamo da je Grad Novi Pazar od strane Transparentnost Srbija ove godine proglašen kao najtransparentnija lokalna samouprava.

M.H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: