25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Politika Prijepolje

Opština Prijepolje preko fb-a demantovala da je “Fatihov most” ozakonjen s tim nazivom

Nakon što je danas u medijima prenešeno da je u Službenom glasniku objavljena Odluka Bošnjačkog nacionalnog vijeća čime je “Fatihov most” u Prijepolju definitivno ozakonjen i postao i zvanični naziv mosta na bosanskom jeziku u Republici Srbiji, preko zvanične fb stranice saopštenjem za javnost oglasila se Opština Prijepolje, navodeći da to čini nakon neodgovornih, netačnih informacija i saopštenja pojedinaca koja su se pojavila u toku današnjeg dana, a vezano za naziv Šarampovskog mosta.

U tom postu piše da Zakon o nacionalnim savjetima omogućava BNV da sve svoje odluke objavljuje u Službenom glasniku kao što ih objavljuju svi nacionalni savjeti i da odgovornost za sadžaj odluka snose sami donosioci odluka a ne Službeni glasnik.

“Službeni glasnik samom objavom ni na koji način ne potvrđuje odluke nacionalnih savjeta već potvrđuje nadležni organ. U ovom slučaju lokalna samouprava i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave treba da potvrde da je sam most jedinica lokalne samouprave ili naseljeno mjesto obzirom na član 22 Zakona o nacionalnim savjetima na koji se BNV pozvao”, navode i ukazuju da zakoni stupaju na snagu nakon objave u Službenom glasniku ali ne i odluke bilo kog savjeta.

Dodaje se i da se u Službenom glasniku mogu uz novčanu nadoknadu objaviti i druga akta, javni pozivi, tenderi, izgubljena dokumenta.

“Molimo sve aktere na političkoj sceni da neodgovornim izjavama, dezinformacijama ne narušavaju mir i stabilnost u opštini Prijepolje. Lokalna samouprava će nastaviti da radi na projektima za opšte dobro svih građana Prijepolja uz snažnu podršku Vlade Srbije gdje je i primer Šarampovski most za čiju je potpunu rekonstrukciju Vlada Srbije izdvojila preko 2 miliona eura”, piše u toj objavi na fb-u.

Novinar i publicista iz Prijepolja Almir Mehonić koji je, zajedno sa sugrađaninom Ferkom Šantićem, jedan od pokretača inicijative da se ovom mostu vrati tradicionalni naziv, objavio je danas ovu informaciju i zahvalio se BNV-u, malobrojnim medijima, te svima koji su dali svoj doprinos u vraćanja izvornog imena mostu.

Mehonjić je na svom FB profilu objavio i odluku resornog ministarstva pod brojem 108/2021-14, koja je osvanula u Službenom glasniku, a donijeta je na osnovu odluka Bošnjačkog nacionalnog vijeća o tradicionalnom nazivu Fatihovog most u naselju Šarampov u Prijepolju.

“BNV je ovu odluku usvojilo na osnovu inicijative koju smo predali 17. maja prof. Ferko Šantić i ja”, podsjetio je u objavi Mehonić.

Kako je dodao na kraju, u narednim danima će od Opštine Prijepolje tražiti poštovanje zakona Republike Srbije po ovom pitanju.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: