16 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak Srbija

Osamdeset i osam dana: Ko ovo štiti?

Prije osamdeset i osam dana u komentarima teksta “Nova hajka botova na Arap džamiju”, na divljem portalu sandzakpress.net, skoro 15 sati trajao je otvoren poziv na ubijanje. Redakcija našeg portala uputila je Višem javnom tužilaštvu u Beogradu Odjeljenju za visokotehnološki kriminal zahtjev za izjavu-informacije o preduzetim mjerama u vezi ovog slučaja. Iz tog tužilaštva 9. aprila 2021. godine je stigao odgovor u kojem je navedeno da je za tražene informacije, potrebno da se obratimo Posebnom odjeljenju za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Republičkog javnog tužilaštva i istom smo ista pitanja proslijedili. Odgovor nije stigao do momenta objavljivanja ovog teksta. SNews je, sa istim pitanjima, 29. aprila 2021. godine, Republičkom javnom tužilaštvu uputio Zahtjev za pristup informacijama od javnog značaja.

RJT BR. PI 30 21

Iz Republičkog javnog tužilaštva je 6., odnosno 12. maja stigao odgovor na taj zahtjev kojim se ne saopštavaju nikakve informacije već se naša redakcija upućuje da se obratimo Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Zbog nepostupanja po zahtjevu SNews je Povjereniku za informacije od javnog znaaja i zaštitu podataka o ličnosti protiv Republičkoj javnog tužilaštva 4. jula uputio žalbu.

Povjerenik je tu žalbu rješenjeim od 9. juna 2021. godine odbacio kao nedopuštenu uz obrazloženje da se, pored predsjednika Republike, Vlade Republike Srbije, Vrhovnog i Ustvnog suda ne može izjaviti žalba, već se može pokrenuti upravni spor u skladu sa zakonom.

Ista pitanja, sa zahtjevom za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, nakon 77 dana, naša redakcija se obratila Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

U objavi 24. marta 2021. godine, nakon što su ispod tog naslova objavljene fotografije sa imenima novinara i građana, na tom portalu, po sadržajima bliskom Islamskoj zajednici u Srbiji (IZuS) i Stranci pravde i pomirenja (SPP) Muamera Zukorlića, aktuelnog potpredsjednika Skupštine Srbije, u komentarima se našao otvoren poziv na ubijanje.

U vezi ovog poziva na ubijanje podnešene su prijave, a od nadležnih državnih organa zatraženo je da u hitnom roku otkriju identitet osobe koja je ostavila ovaj javni poziv na ubistvo na sajtu sandzakpress.net i da ga privedu pravdi i kazne.

Iz MUP-a Republike Srbije, PU Novi Pazar je potvrđeno da su službene bilješke o obavještenju primljenom od građana proslijeđene Odjeljenju za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštvu u Beogradu, po čijem nalogu će se preduzimati dalje mjere i radnje.

Uvidom u pretraživač pružanja hostinga lahko je utvrditi da za sajt “sandzakpress.net” usluge hostinga do skora pružala je beogradska firma Dreamweb. U međuvremenu, nakon podnešenih prijava, divlji portal “sandzakpress.net” sakrio je i ove podatke.

SNews je od policije i tužilaštva zatražio zvanične informacije o otkrivanju, odnosno utvrđivanju identiteta osumnjičenih i svakodnevno će, sve do saopštavanja ovih informacija, baneremom “Ko ovo štiti”, uz broj proteklih dana, podsjećati javnost na ovaj slučaj.

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: