Aktuelno Bijelo Polje (Akova) Crna Gora Društvo Rožaje Sandžak Turska

Erbaš u zvaničnoj posjeti Sandžaku i Crnoj Gori, u Bijelom Polju počela izgradnja centralne džamije

Predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske Diyaneta prof. dr. Ali Erbaš od danas boravi u zvaničnoj posjeti Sandžaku i Crnoj Gori.

On je danas posjetio Rožaje gdje su ga primili Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat ef. Fejzić sa saradnicima iz Medžlisa IZ-e predsjednikom, glavnim imamom i vjerskim službenicima u Rožajama, predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vjeća, opštine Rožaje i predstavnici političkog i javnog života.
Za visoko gosta iz Turske priređen je prijem u divanhani Centralne džamije u Rožajama. Ovom prilikom predstavnici Medžlisa musafirima su uručili simbolične hedije.

U naselju Gornja Pruška, u Bijelom Polju, danas je položen kamen temeljac za izgradnju centralne džamije i islamskog centra u ovom gradu na sjeveru Crne Gore, javlja Anadolu Agency (AA).

Svečanom činu polaganja kamena temeljca prisustvovao je predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske Ali Erbas, koji danas boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori. On je zajedno sa reisom Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatom ef. Fejzićem ozvaničio početak radova na ovom višenamjenskom objektu. Republika Turska će finansirati dio radova na izgradnji džamije.

Svečanosti su prisustvovali i ambasadorka Republike Turske u Crnoj Gori, Songul Ozan, direktor za Mushafe hafiz Osman ef. Sahin, predsjednik Opštine Bijelo Polje, Petar Smolović, predstavnici Islamske zajednice, kao i drugi brojni predstavnici institucija, vjernici i građani.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Fejzić, kazao je da je izgradnja centralne džamije u Bijelom Polju bila potreba vjernika ovog grada.

“Nama Božije kuće ne trebaju da bi bilo kome prkosili. Nama Božije kuće trebaju zbog potreba. Svi ste svjedoci da svakodnevno imamo problema, da nam ljudi nemaju mjesta da obavljaju molitve. Često puta sam i ja ovuda prolazio i klanjao džumu namaz ispred i iskren da budem, često puta me bilo sramota kako nismo bili u stanju da ovim vjernicima obezbijedimo mjesto da se na kulturan i civilizovan način molimo Bogu“, kazao je reis Fejzić.

On se zahvalio Republici Turskoj na pomoći, ali i Gradskoj upravi Bijelog Polja.

“Mi, kao IZCG i muslimani imamo dosta prijatelja, a samo je jedna naša država Crna Gora. Svi su prijatelji dobrodošli, oni su tu da nam pomognu, oni su prijatelji svih građana i države Crne Gore. Nikada neću prihvatiti da nas neko proziva zato što smo odani državi i zemlji u kojoj živimo. Što se nas tiče, to će i dalje ostati tako. Moja velika zahvalnost reisu Republike Turske Ali Erbasu, koji će nam pomoći u ovom projektu. Zahvaljujemo se i opštini Bijelo Polje, svim predsjednicima opština u prethodnom periodu, koji su svi do jednog imali razumijevanje za naše potrebe“, naglasio je Fejzić.

Erbas, govoreći o vrijednosti izgradnje džamija, podsjetio je na hadis iz Kur’ana, gdje se kaže da “Allahove kuće prave oni koji u Allahove knjige vjeruju i koji zekat daju“.

“Allahov poslanik Muhamed a.s. kaže: ‘Onaj koji na dunjaluku napravi džamiju, Allah će njemu u džennetu napravi jednu džamiju.’ Naši su preci pokazali kako se može u miru živjeti, makar se radilo i o više religija u jednom mjestu. Kada danas vidim ovaj sklad i mir, onda znate da će dobrota uljepšati dunjaluk i ovaj svijet“, istakao je Erbas.

U okviru posjete Crnoj Gori, Erbas će još posjetiti Podgoricu, gdje će prisustvovati svečanoj akademiji maturanata Medrese “Mehmet Fatih“.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: