27 Aprila, 2024
Aktuelno Art Kultura

Otvoren ”Likovni salon mladih 2021.”

U Galeriji MMC Kulturng centra Novi Pazar otvoren je “Likovni salon mladih 2021. godine”. Na otvaranju izložbe mladih autora iz regiona u petak su pročitana imena nagrađenih. Umjetnici su i ovoga puta dali izražaj stanja u društvu i pandemije koja vlada u svijetu.

Stručni žiri u sastavu: Fatima Durović, dipl. grafička dizajnerka, mr Bekim Mehović, akademski slikar i Ajla Dazdarević, dipl. grafička dizajnerka, je po sistemu bodovanja napravila je selekciju od 52 autora koji sa po jednim svojim radom učestvuju na izložbi.

Slika (na fotografiji) Zerine Bogućanin iz Novog Pazara  osvojila je prvu nagradu na Likovnom salonu mladih 2021. (Foto: SNews)

Prva nagrada pripala je Zerini Bogućanin iz Novog Pazara. Drugu nagradu dobila je Teodora Nikolić iz Beograda, a trećenagrađena bila je Nedžma Zukorlić iz Novog Pazara. Sve tri nagrade pripale su slikarkama.

“U raznolikosti likovnih poetika, medija i medija i motivskih cjelina, uočljivi su mentorski, klasični pristupi, ali i hrabrost da se ustupi u atohtone prostore likovnog izražavanja. Salon koji okuplja mlade umjetnike sa nekoliko univerziteta iz regiona, ima vrijedn dimaički i i dijaloški potencijal, značajan kako za učesnike, tako i za publiku, kojoj garantuje vibrantno i osvežavajuće vizelno iskustvo”, ocjenila je u prospektu izložbe predsjednica Žirija Fatima Durović.

Ona je zaključila da ovaj salon obiomm i kalitetom opravdava značaj, a da su nagrađeni “oni koji su nas nedvosmisleno, ubjedljivim i zrelim likovnim jzikom osvojili…”

Galerija MMC, Kulturni centar Novi Pazar, je u februaru ove godine raspisala konkurs za svoju tradicionalnu manifestaciju. Konkurs je bio namjenjen mladim likovnim stvaraocima (od 15 do 35 godina), koji su mogli učestvovati sa jedan ili dva rada, a koja nisu ranije izlagana i ne prelaze širinu od 100 centimetara.

Na Likovni salon mladih 2021, ove godine je pristiglo 103 rada od 73 autora, od čega je najviše bilo slika, crteža i grafika, kao i nekoliko digitalno štampanih izdanja i skulptura.

Izložba će trajati tokom naredne dvije sedmice. Posjete su zbog uslova pandmeije dozvoljene u grupamo po 10 osoba.

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: