26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Politika Sandžak Vremeplov

Ovako je govorio dr Kemo Brničanin: Bošnjacima ne trebaju nikakvi sufleri (VIDEO)

Široj javnosti, danas, je manje poznato da je ugledni ljekar i hirurg iz Novog Pazara, Dr. Kemal Brničani još devedesetih godina, kao student medicine i mladi doktor, bio društveno i politički aktivan i borio se za prava i slobodu svog naroda.

Njegove govore i poruke na prvim skupovima SDA Sandžaka pamte svjedoci tih događaja i starije generacije. Obratio se na velikom mitingu na Gradskom stadionu u Novom Pazaru 29. jula 1990. godine i zbog toga mu je prišao i čestitao Alija Izetbegović.

Na video snimku sa Osnivačke skupštine SDA Sandžaka, ogranka Sjenica, 12. avgusta 1990. godine doktor Brničanin je uputio slobodarske poruke da se Bošnjaci neće stidjeti da ponesu svoje časno ime “ako se probudimo, stanemo na svoje noge i počnemo da živimo u punom smislu te riječi, vođeni svojom pameću i svojim pravim predstavnicima”.

“Oni su po ključu birani u najviša predstavnička tijela i organe vlasti, a za svoj narod nisu otključali ni ulazna vrata, a nekmoli vrata dvorana gdje se odlučivalo o našoj sudbini i sudbini njihove djece”, govorio je tada Brničanin, aludirajući na kadrove koje je postavljala vlast iz Beograda, a nije birao narod u Sandžaku.

On je još prije 32 godine istakao da Bošnjaci priznaju Srbiju, ali i da im ne trebaju nikakvi sufleri koji treba da im kažu kako i na koji način da žive sa svojim komšijama Srbima.

“Tražimo da nas Vlada i strukture u Republici Srbiji priznaju i pomenu u Ustavu. Bez toga mi ne postojimo. Mislimo, napokon, svojom glavom i nedozvolimo nikome da u naše ime govori u ovom, ionako, isprepariranom javnom mnjenju muslimana Bosne i Hercegovine i Sandžaka”, poručiovao je tada Brničanin ističući da Bošnjake hoće da razjedine ali da oni imaju svoju stranku na čelu sa Alijom Izetbegovićem.

“Allah će osvjetliti put iskrenim i pravdoljubivim, da konačno budemo svoji na svome, To ćemo tražiti i inšallah dobiti”, poručivao je on.

Brničanin je 1990. godine u Sarajevu bio jedan od inicijatora osnivaja SDA Sandžaka, osnivač je i prvi predsjednik “Sandzackog odbora za zastitu ljudskih prava i sloboda”.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: