Aktuelno Društvo Srbija Zdravlje

Pacijentima u Srbiji dostupan lijek Remdesivir

Distribucija lijeka “Remdesivir” u Srbiji počela je u nedjelju, riječ je o veoma skupom lijeku koji se daje samo u određenoj fazi bolesti i to uz odluku konzilijuma.

Remdesivir je lijek koji se trenutno koristi za loječenje koronavirusa, i to pacijenata koji su stariji od 12 godina i koji se nalaze u teškom stanju, imaju upalu pluća i potrebna im je terapija kiseonikom.

Ovaj lijek je od nedjelje dostupan u svim bolnicama za liječenje kovida-19 u Srbiji.

Lijek se inače koristi još od maja u američkim bolnicama, a u EU je njegova upotreba odobrena u junu ove godine.

“Remdesivir je lek koji u velikoj meri pomaže pacijentima sa teškom kliničkom slikom, kod onih pacijenata koji zahtevaju dodatnu terapiju kiseonikom i kao takav predstavlja pomoć kovid bolnicama širom Evrope i sveta i uz deksametazon jedini je lek koji je zvanično odobren u Evropi za lečenje pacijenata sa kovidom-19”, rekao je dr Bojan Trkulja, direktor Udruženja proizvođača inovativnih lijekova – Inovia.

“Ovaj lijek je prilično dobro oružje kada se ljekari nađu u situaciji da nemaju baš mnogo toga što mogu da daju pacijentima. U isto vrijeme moramo da kažemo da to nije lijek koji će da zaustavi pandemiju koronavirusa, prije svega zato što ne djeluje tako efikasno na sve pacijente, niti može da spriječi zaražavanje, kao što bi to bio slučaj sa nekom vakcinom”, objasnio je dr Trkulja.

Poznato je da je Evropska agencija za lijekove po ubrzanoj proceduri odobrila upotrebu Remdesivira, a ispitivanja ovog lijeka su i dalje u toku, tako je rekao i sam proizvođač.

Kako je jedna od neželjenih posljedica ovog lijeka i bubrežna infekcija, postavlja se pitanje kako je moguće odobriti upotrebu jednog lijeka ukoliko još nisu ispitani sve posljedice.

Dr. Trkulja to objašnjava činjenicom da ne postoji lijek bez neželjenih efekata. Čak i kada se registruje neki lijek, to ne znači da se time završavaju klinička istraživanja.

“Klinička istraživanja, tada već u fazi IV, traju praktično tokom celog perioda jednog životnog ciklusa određenog leka jer se pokušava da na što većem broju pacijenata, sa što većom razlikom u kliničkim slikama, stekne što je moguće više informacija o određenom leku”, rekao je dr Trkulja za N1 i dodao:

“Veoma je bitno da ta istraživanja postoje kako bi zdravstveni radnici sa velikom preciznošću mogli da kažu koja doza leka će biti maksimalno efikasna uz minimalane neželjene efekte”.

Izvor:N1

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: