23 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Zdravlje

Pandemija u Novom Pazaru: U 2021. godini 391 žrtva korone

Prema podacima zdravstvenih ustanova koje je medijima dostavljala gradska uprva Novog Pazara od početka ove godine do danas u novopazarskoj bolnici je u 2021. godini, od posljedica bolesti povezane sa zarazom koronavirusa, živote izgubilo 391 osoba.

Prema podacima koji su na današnji dan Štabu za vanredne situacije dostavili Regionalni COVID centar Novi Pazar, Dom zdravlja i ZZJNP stanje na dan ‪31. 12. 2021. je bilo pet prijema (Novi Pazar 1, Raška 2, Tutin 1, Nemačka 1) i jedan otpust sa bolničkog liječenja.
Preminulih posljednjeg dana u prošloj godini nije bilo, traransportovan je jedan pacijent, a na respiratorima su bila 2
Ukupan broj pregleda u Covid ambulanti Doma zdravlja Novi Pazar bio  je 102 (65 prvih, 46 kontrolnih pregleda)
U Domu zdravlja urađeno je 66 laboratorijskih analiza, 50 RTG snimaka, 59 brzih antigenskih testova iz brisa nosa, od čega je 9 pozitivno. kao i 43 PCR testa.
Od ukupno 22 hospitalizovana, na Infektivnom odjeljenju je bilo  14, Respiratorna jedinica 2 i Grudno odeljenjenje 6 bolesnika.
Prvi “nulti pacijent” oboljeli od COVID-19 u Novom Pazaru, preminuo je 15. aprila 2020. godine.
Tokom vala pandmije u junu i julu 2020. godine najveća smrtnost je, prema zavničnim potvrdama, bila u Novom Pazaru.
Tih dana na desetine ljudi je umiralo u bolnici i amublantnim kolima, a javnost nije upoznata da li su istražni organi, prvenstveno tužilaštva, pokrenuli istragu i ispitali sve okolnosti u utvrdile eventualnu odgovornost nadležnih u zdravstvenim ustanovama. Jedino je poznato da je i dalje aktuelni vd OB Novi Pazar Meho Mahmutović, optužujući ih za uvredu časti i ugleda, protiv više svojih kolega, pacijenata i građana podnio privatne tužbe zbog izjava medijima i objava na društvenim mrežama.
U medijima nije zabilježeno da je Mahmutović, kao dugogodišnji funkcioner u bolnici i Ministartsvu zdravlja”, u javnosti i ispred kamera izgovorio broj umrlih u bolnici na čijem je čelu, tokom juna i jula 2020. godine.
Mahmutović je i dalje na funkciji vd direktora OB Novi Pazar, iako je zakonom propisano da ne može više biti na pozicii vd.

– Broj umrlih u Novom Pazaru pred Vladom Srbije, (ne)formalna državna tajna

Od početka pandemije ove zarazne bolesti javnost u Sandžaku, ani šire, još nije upoznata sa zvaničnim podacima koji se tiču ukupnog broja preminulih tokom dvomjesečnog žarišta korone, broja oboljelih, liječenih, te informacija koje se tiču odgovonosti u zdravstvenom sistemu i državnom aparatu.

Ilustrativan je primjer je da Služba Povjerenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti Republike Srbije, postupajući po zahtjevu za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, nema mogućnosti da sprovede izvršenje rješenja kojim je Opšta bolnica Novi Pazar obavezana da javnosti predoči informacije o broju umrlih, razlozima zbog čega nisu izdavani recepti za lijekove (besplatni) sa pozitivne liste, druge informcije vezane za pandemiju tokom juna i jula 2020. godine, kao i da se Povjerenik obratio Vladi da obezbjedi izvršenje rješenja neposrednom prinudom, kako je propisano zakonom.

Vlada Srbije još nije donijela nikakvo rješenje, odnosno mjeru za izvršenje rjepenja Povjerenika niti obavjestila javnost u vezi sa slučajem nedevanja informacija od strane Opšte bolnice Novi Pazar-

Povezane vijesti

%d bloggers like this: